Dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis

spullen gerangschikt netjes dwang Pexels

Gefixeerd op details

Een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis wordt gekarakteriseerd door onder meer ordelijkheid, vasthoudendheid, onbuigzaamheid en besluiteloosheid. Een diepgaand patroon van perfectionisme en inflexibiliteit staat centraal, beginnend in de vroege volwassenheid.
 
Als je een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis hebt, word je in beslag genomen door regels, ordelijkheid, netheid, details en het bereiken van perfectie. Je vindt het belangrijk dat regels strikt worden nageleefd en bent erop gefixeerd om dingen op de ‘juiste manier’ te doen. Deze focus op details maakt het vaak lastig om dingen af te maken. Daarbij kun je met deze aandoening zo buitensporig toegewijd aan je werk en productiviteit zijn, dat je geen tijd meer hebt voor ontspanning en vriendschappen. Deze toewijding is geen gevolg van een economische noodzaak.
 
Een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis is in de verte gerelateerd aan een obsessieve-compulsieve stoornis (ook wel dwangstoornis genaamd). Als je een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis hebt ben je over het algemeen echter níet geneigd tot het hebben van obsessieve gedachten en compulsieve gedragingen: mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis wél.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.