Dwangstoornis
Wat is een dwangstoornis?
Je kleren netjes opruimen, het gas checken of het uit is, controleren of er geen opladers meer in het stopcontact zitten of steeds hetzelfde deuntje in je hoofd hebben. Iedereen heeft vaste gewoonten of rituelen. Maar bij sommige mensen zijn deze gewoonten extreem geworden en dan kan er sprake zijn van een dwangstoornis.
Iemand met een dwangstoornis heeft last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Dit wordt ook wel obsessieve-compulsieve stoornis (ocs) genoemd. De gedachten en/of handelingen nemen veel tijd in beslag en zorgen voor serieuze problemen in het dagelijkse leven. Ongeveer 2 procent van de mensen krijgt in het leven zelf te maken met een dwangneurose.
Symptomen, oorzaken en behandeling van dwangstoornis
Tips bij een dwangstoornis
In deze flyer krijg je tips die je kunnen helpen bij het omgaan met een dwangstoornis. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mailbox.
Ervaringen met dwangstoornis
Vera: "Al vanaf dat ik een jaar of acht was, controleerde ik iedere avond mijn kamer. Ik keek alle elektrische apparatuur na, omdat ik bang was voor brand en ik onderzocht alles op spinnen en op monsters. Eerst gluurde ik alleen maar onder de bank, later bekeek ik echt elk plekje in mijn kamer. En ik controleerde niet één keer, maar meerdere keren achter elkaar. Op een gegeven moment was ik altijd een uur bezig! Gek werd ik ervan. Maar als ik het niet deed, voelde ik me heel vervelend en onrustig." Lees het hele verhaal van Vera
Wies: "De gedachte: ‘Er zijn ergere dingen’, begon steeds opnieuw bij mij op te doemen. Hierdoor ging ik mij heel schuldig voelen ten opzichte van mensen die het erger hadden dan ik. Had ik deze gedachte gehad, dan drong vervolgens de volgende gedachte zich op: ‘Dan moet ik mij maar expres gaan bewegen, dan verpest ik mijn rug en kan ik echt nooit meer lopen’. Zo dacht ik het goed te kunnen maken naar anderen toe die het erger hadden." Lees het hele verhaal van Wies
Deel jouw eigen ervaringen met een dwangstoornis op onze ervaringsverhalenpagina.
Meer weten over dwangstoornissen?
- Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.
- Ben je op zoek naar ontmoeting, kennisdeling en belangenbehartiging dat bijdraagt aan herstel van mensen met een dwangstoornis? Kijk bij ADF stichting (angst, dwang en fobie).