Dwangstoornis

Handen wassen Pixabay

Je kleren netjes opruimen, het gas checken of het uit is, controleren of er geen opladers meer in het stopcontact zitten of steeds hetzelfde deuntje in je hoofd hebben. Iedereen heeft vaste gewoonten of rituelen. Maar bij sommige mensen zijn deze gewoonten extreem geworden. 

Ze wassen hun handen bijvoorbeeld veel vaker en langer dan nodig is. Of ze zijn uren bezig om alle kleren recht op te vouwen en in de kast te leggen. Of ze gaan wel 10 keer terug naar huis om te controleren of de deur wel op slot is. Er kan dan sprake zijn van een dwangstoornis. 

Iemand met een dwangstoornis (ook wel obsessieve-compulsieve stoornis genoemd) heeft last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. De gedachten en/of handelingen nemen veel tijd in beslag en zorgen voor serieuze problemen in het dagelijkse leven. Op de pagina symptomen dwangstoornis lees je er meer over. 

Ongeveer 2 procent van de mensen krijgt in het leven zelf te maken met een dwangstoornis. 

Flyer met tips bij een dwangstoornis

In deze flyer krijg je tips die je kunnen helpen bij het omgaan met een dwangstoornis. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mailbox.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.