Eetstoornis

website banner eetstoornissen

Wat is een eetstoornis?

Een eetstoornis is een psychische aandoening waarbij je veel bezig bent met eten, je gewicht of hoe je lichaam eruitziet. Dit kan je leven flink beïnvloeden. Eten zorgt vaak voor stress of schuldgevoelens. Achter een eetproblemen zitten vaak diepere problemen, zoals onzekerheid, angst of een behoefte aan controle. 

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Soorten eetproblemen

Je eet weinig omdat je bang bent om aan te komen. Vaak probeer je ook extra calorieën kwijt te raken door veel te bewegen of laxeermiddelen te gebruiken. Ondanks ondergewicht kan je jezelf als te dik zien. Ook als je een gezond gewicht hebt, kun je nog last hebben van anorexia door strenge eetregels en obsessieve gedachten over eten.

Lees meer over anorexia

Je hebt regelmatig eetbuien waarbij je het gevoel hebt de controle te verliezen. Daarna probeer je te compenseren door te braken, laxeermiddelen te slikken of extreem te sporten. Je gewicht is vaak normaal.

Lees meer over boulimia

Je hebt terugkerende eetbuien waarbij je veel en snel eet, ook als je geen honger hebt. Na zo’n eetbui voel je je vaak schuldig of somber, maar je probeert het eten niet kwijt te raken. Dit kan leiden tot overgewicht.

Lees meer over eetbuistoornis

Je bent obsessief bezig met gezond eten. Hierdoor eet je eenzijdig en krijg je te weinig voedingsstoffen binnen, wat kan leiden tot lichamelijke klachten. Orthorexia is nog geen officieel erkende eetstoornis.

Lees meer over orthorexia

Je eet dingen die geen voedsel zijn, zoals zand, verf of papier. Dit kan zorgen voor ernstige lichamelijke problemen, maar heeft niets te maken met gewicht of uiterlijk.

Lees meer over pica

Je laat voedsel steeds van je maag terugstromen naar je mond, waarna je het opnieuw kauwt, doorslikt of uitspuugt. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en andere lichamelijke klachten, zoals gebitsproblemen.

Lees meer over ruminatiestoornis

Je eet heel weinig van of vermijdt bepaald voedsel vanwege de textuur, smaak of kleur. Hierdoor kan je gewicht verliezen of voedingstekorten krijgen. Je bent hierbij niet bezig met je gewicht of uiterlijk.

Lees meer over ARFID

NAO staat voor ‘Niet Anderszins Omschreven’. Dit betekent dat je wel een eetstoornis hebt, maar je klachten niet precies passen bij anorexia, boulimia of een andere specifieke eetstoornis.

Wie krijgen een eetstoornis?

Een eetstoornis komt vaker voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen een eetstoornis krijgen. Omdat zorgverleners een eetstoornis bij jongens en mannen minder snel verwachten, wordt het bij hen soms later ontdekt.

Een eetstoornis kan op elke leeftijd beginnen. Anorexia en boulimia ontstaan vaak bij jongeren of jongvolwassenen.

Gevolgen van een eetstoornis

Een eetstoornis kan veel invloed hebben op je leven. Het kan lichamelijke klachten geven, maar ook je school, werk en sociale contacten beïnvloeden.

Lichamelijke gevolgen kunnen zijn:

  • Gewichtsverlies of gewichtstoename
  • Lage bloeddruk en hartritmestoornissen
  • Vermoeidheid en weinig energie

Sociale en mentale gevolgen kunnen zijn:

  • Problemen met concentratie op school of werk
  • Moeite met sociale situaties, zoals samen eten
  • Gevoelens van schaamte en schuld
  • De eetstoornis bepaalt steeds meer je gedachten en gedrag

Het hebben van een eetstoornis kan ontzettend zwaar, zowel lichamelijk als mentaal. Het is belangrijk om stappen te zetten, hoe klein ook. Weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op met de MIND Hulplijn voor persoonlijk advies. Zij kunnen meekijken welke stappen je kunt zetten.

Behandeling van een eetstoornis

Als je een eetstoornis hebt, is hulp belangrijk. Meestal gaat een eetstoornis niet vanzelf over. Toch zoekt niet iedereen hulp. Soms valt het anderen niet op, of ontken je zelf dat er een probleem is. Een eetstoornis kan je doen geloven dat je niet ziek genoeg bent, terwijl dat wel zo is.

Hoe eerder je hulp krijgt, hoe groter de kans op herstel. Vooral als je jong bent en de eetstoornis nog niet zo lang speelt.

De behandeling begint vaak metvoorlichting over de eetstoornis (psycho-educatie). Daarna werk je stap voor stap aan een gezond eetpatroon. Ook leer je anders kijken naar je lichaam en zelfbeeld. Daarnaast helpt de therapie je om beter om te gaan met negatieve emoties, zoals boosheid en verdriet. Zo pak je niet alleen de eetstoornis aan, maar ook de achterliggende oorzaken.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Je onderzoekt je gedachten over eten, je zelfbeeld en je gewicht. Kloppen deze gedachten wel? Door hier anders naar te kijken, krijg je meer inzicht en leer je stap voor stap een gezonder patroon aan. Vaak werk je met concrete doelen. Lees meer over cognitieve gedragstherapie.

Hierbij worden je omgeving (zoals je partner, ouders of vrienden) betrokken. Dit helpt om steun te krijgen en beter met elkaar te communiceren. Systeemtherapie wordt vaak gecombineerd met individuele therapie. Lees meer over systeemtherapie.

Hierin praat je met anderen die ook een eetstoornis hebben. Dit kan zorgen voor herkenning en steun. Ook is het een veilige plek om dingen te oefenen.

Soms schrijft een arts antidepressiva voor, vooral als je naast je eetstoornis last hebt van een depressie. Medicatie wordt eigenlijk altijd gecombineerd met psychotherapie, omdat therapie de kern van het probleem aanpakt. Lees meer over medicijnen.

Tips bij eetstoornissen

Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving last van een eetstoornis en vraag jij je af wat je kan doen? In onze flyer lees je tips hoe je met een eetstoornis om kan gaan. 

YouTube videos worden niet getoond omdat je marketing cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Op zoek naar advies?

Heb jij of heeft iemand in je omgeving te maken met een eetstoornis en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem gratis en anoniem contact op met een van de medewerkers van de MIND Hulplijn.

Deze pagina is tot stand gekomen met de hulp van Stichting Kiem en de Nederlandse patiëntenvereniging voor eetstoornissen: WEET. 

  • Stichting Kiem heeft als missie om de impact van eetstoornissen te minimaliseren. Zij bieden programma’s aan voor kennisbevordering en ondersteuning van naasten, scholen en professionals.
  • WEET zet zich patiëntenvereniging in voor verbetering van de zorg voor en kwaliteit van leven van mensen die te maken hebben met een eetstoornis. Dat doen ze door te luisteren naar jou als ervaringsdeskundige en door jouw stem mee te nemen in hun contact met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek.