Examenstress

Examens studeren Pexels

Wat is examenstress?

Gespannen zijn voor een examen is in principe niet erg. De spanning helpt je alert te zijn en beter te presteren. Dit is gezonde stress. Maar sommige mensen hebben last van zoveel spanning, dat de stress hen teveel wordt. Er is dan sprake van examenstress. Examenstress wordt ook wel examenvrees of examenangst genoemd.

Gezonde examenstress kan omslaan in ongezonde examenstress. De angst om te falen werkt verlammend. Je bent bang dat het examen verkeerd zal aflopen. Je denkt bijvoorbeeld: ‘Het gaat niet lukken, ik krijg vast een black-out’. Juist door deze angst en de aandacht voor de negatieve gedachten presteer je vervolgens onder je niveau. 

Klachten bij examenvrees

De dagen voorafgaand aan het examen kunnen door de spanning vreselijk zijn. Mensen ervaren examenangst op verschillende manieren, maar veelvoorkomende klachten zijn:

  • Lichaam: Je kan last hebben van buikpijn, je kunt gaan zweten, trillen of hoofdpijn krijgen, en je hart kan sneller gaan kloppen. Je kunt ook moeite hebben met ademhalen en duizelig worden.
  • Gedachten: Je kunt je erg zorgen maken, het moeilijk vinden om je te concentreren, negatief over jezelf denken en je kunt denken dat je het examen niet kunt halen. Soms kun je zelfs vergeten wat je hebt geleerd. Of je slaapt slecht door al deze negatieve gedachten. 
  • Gedrag: Je vermijdt het studeren of je stelt het uit. Je kunt het moeilijk vinden om naar het examen te gaan of je kunt je tijdens het examen niet goed concentreren.
  • Gevoelens: Je kunt je verdrietig, boos of bang voelen. Misschien schaam je je of voel je je hulpeloos.

Door het maken van deze test kun je in kaart brengen of je meer dan gemiddeld last hebt van spanningen voor of tijdens examens. 

Tips bij examenstress

Last van examenstress? Onze psycholoog Jean-Pierre van de Ven geeft 10 tips voor leerlingen hoe je om kunt gaan met examenstress.

Niet alleen voor leerlingen is het een spannende periode, ook voor de ouders. Wat kun jij als ouder doen om jouw kind te helpen bij examenstress? En wat moet je vooral niet doen? Ook voor ouders heeft MIND-psycholoog Jean-Pierre 10 tips.

Hulp bij examenstress

Heb jij last van examenstress en behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Of wil je als ouder weten wat je kunt doen aan de examenstress van je kind? Neem (anoniem) contact op met een van de hulpverleners van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.