Gegeneraliseerde-angststoornis

Angst depressie Pixabay

Ook bekend als piekerstoornis

Mensen met een gegeneraliseerde-angststoornis zijn overmatig angstig en bezorgd over dagelijkse dingen. Ze piekeren over dingen die hen zouden kunnen gebeuren, zonder dat daar direct een aanleiding voor is. Hun zorgen gaan bijvoorbeeld over geld, gezondheid, presteren op het werk, of dat hun dierbaren iets ergs overkomt.
 
Wanneer je last hebt van een gegeneraliseerde-angststoornis, dan vind je het lastig deze zorgen en angsten onder controle te houden. Ook kun je je gejaagd en rusteloos voelen. En door het vele piekeren, heb je ook vaak last van concentratieproblemen of slaapproblemen. Ook lichamelijke klachten komen voor, zoals spierspanning, zweten, misselijkheid, diarree of hoofdpijn.
 
In Nederland heeft 2,3% van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven een gegeneraliseerde-angststoornis gehad. Een gegeneraliseerde-angststoornis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.