Gegeneraliseerde-angststoornis

Angst depressie Pixabay

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

Als je een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) hebt, ben je overmatig angstig en bezorgd over dagelijkse dingen. Je piekert over dingen die je zouden kunnen gebeuren, zonder dat daar direct een aanleiding voor is. Je zorgen gaan bijvoorbeeld over geld, gezondheid, presteren op het werk, of dat je dierbaren iets ergs overkomt. Een gegeneraliseerde angststoornis wordt ook wel piekerstoornis genoemd. 

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

In Nederland heeft 2,3% van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven een gegeneraliseerde-angststoornis gehad. Een gegeneraliseerde-angststoornis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen gegeneraliseerde angststoornis

Wanneer je last hebt van een gegeneraliseerde-angststoornis, dan vind je het lastig deze zorgen en angsten onder controle te houden. Ook kun je je gejaagd en rusteloos voelen. En door het vele piekeren, heb je ook vaak last van concentratieproblemen of slaapproblemen. Ook lichamelijke klachten komen voor, zoals spierspanning, zweten, misselijkheid, diarree of hoofdpijn.

Lees meer over de kenmerken die bij GAS horen

Tips bij angst

Heb jij last van angstklachten en ben je op zoek naar tips? Of heeft iemand in jouw omgeving een angststoornis en kun je wat tips gebruiken die je helpen met jouw naaste om te gaan? Vraag dan de gratis flyers aan of lees de uitgebreide themaspecial: Aandacht voor Angst.

Meer weten over een piekerstoornis