Gilles de la Tourette

Handen vingers knakken Tourette Pexels

Het syndroom van Gilles de la Tourette (ook wel stoornis van Gilles de la Tourette) is een ticstoornis. Een tic is een plotselinge, snelle, herhaalde, niet-ritmische beweging of geluid. Geschat wordt dat Gilles de la Tourette voorkomt bij 1% van de bevolking.
 
Gilles de la Tourette ontstaat in de kindertijd. Jongens ontwikkelen vaker Gilles de la Tourette dan meisjes. Tussen het vierde en zesde levensjaar ontstaat vaak de eerste tic. Na verloop van tijd komen hier geleidelijk meer en complexere tics bij. De piek in ernst ligt tussen de tien en twaalf jaar. Vaak worden de tics milder tijdens de tienerjaren. Een kleine groep mensen met Gilles de la Tourette houdt ernstige tics tijdens de volwassenheid.
 
Gilles de la Tourette gaat vaak samen met ADHD of een obsessieve-compulsieve stoornis (dwangstoornis). Wanneer je last hebt van Gilles de la Tourette ben je ook gevoelig voor onder andere depressie en verslaving. Soms heb je meer last van de bijkomende problematiek, dan van de tics zelf. Het geeft dan ook aan dat Gilles de la Tourette veel complexer is dan leven met een paar tics.
 
Vaak wordt gedacht dat mensen met Gilles de la Tourette dwangmatig vloeken en schelden. Dit is een misverstand. Slechts een klein gedeelte van de mensen met Gilles de la Tourette heeft hier last van.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.