Gilles de la Tourette

Handen vingers knakken Tourette Pexels

Wat is Gilles de la Tourette?

Het syndroom van Gilles de la Tourette (ook wel afgekort als Tourette) is een ticstoornis. Een tic is een plotselinge, snelle, herhaalde, niet-ritmische beweging of geluid. Geschat wordt dat Gilles de la Tourette voorkomt bij 1% van de bevolking.

Vaak wordt gedacht dat mensen met Gilles de la Tourette dwangmatig vloeken en schelden. Dit is een misverstand. Slechts een klein gedeelte van de mensen met Tourette heeft hier last van.

Hoe ontstaat Gilles de la Tourette?

Gilles de la Tourette ontstaat in de kindertijd. Jongens ontwikkelen vaker Gilles de la Tourette dan meisjes. Tussen het vierde en zesde levensjaar ontstaat vaak de eerste tic. Na verloop van tijd komen hier geleidelijk meer en complexere tics bij. De piek in ernst ligt tussen de tien en twaalf jaar. Vaak worden de tics milder tijdens de tienerjaren. Een kleine groep mensen met Gilles de la Tourette houdt ernstige tics tijdens de volwassenheid.
 
Gilles de la Tourette gaat vaak samen met ADHD of een obsessieve-compulsieve stoornis (dwangstoornis). Wanneer je last hebt van Gilles de la Tourette ben je ook gevoelig voor onder andere depressie en verslaving. Soms heb je meer last van de bijkomende problemen, dan van de tics zelf.

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Ervaringen met Gilles de la Tourette

"We waren op vakantie in Frankrijk en ik moest opeens met m’n ogen gaan knijpen. Eerst links, dan rechts, dan weer links. Echt zo’n ritueeltje, ik weet het nog heel goed. Ik wilde het stoppen, maar dat lukte dan steeds niet. Ik voelde me gefrustreerd en schaamde me kapot omdat ik dacht dat het er niet uitzag. Niemand mocht het zien." Lees hier het hele verhaal van Janneke en haar ervaringen met Gilles de la Tourette.

Lees meer over Gilles de la Tourette