Behandeling Gilles de la Tourette

Handen vingers knakken Tourette Pexels

Welke behandelingen zijn er voor Gilles de la Tourette?

Ervaar je veel klachten in het dagelijks leven vanwege je Gilles de la Tourette? Dan kan een behandeling fijn zijn. Een behandeling is gericht op het verminderen van de tics. Het is niet mogelijk om Gilles de la Tourette te genezen.

De volgende behandelingen kunnen helpen de kwaliteit van leven te verhogen: 

Gedragstherapie en Tourette

Naast advies over leefstijl is gedragstherapie de eerste keus voor behandeling. Ongeveer tweederde van de mensen met Gilles de la Tourette, zowel kinderen als volwassenen, hebben baat bij gedragstherapie. Bij hen verminderen de tics en zij krijgen meer controle over hun tics. Er zijn twee specifieke gedragstherapieën effectief bij de behandeling van tics:

Exposure en responspreventie

Bij deze therapie leer je om de tics tegen te houden. Je went dan aan het gevoel dat voorafgaat aan de tic. 

Habit reversal

Bij habit reversal leer je eerst om je meer bewust te worden van de tic, om vervolgens een tegenbeweging te maken wanneer je de tic voelt aankomen.

Cognitieve gedragstherapie en Tourette

Cognitieve gedragstherapie richt zich op het anders nadenken over Tourette.  Je onderzoekt welke negatieve gedachtes je hebt bij je Tourette en je leert hoe je die gedachtes met ongewenste gevoelens om kunt buigen naar positieve gedachten. 

Een voorbeeld van cognitieve gedragstherapie dat gebruikt wordt bij mensen met Gilles de la Tourette is Rationeel Emotieve Therapie

Medicatie en Tourette

Wanneer leefstijlregels, gedragstherapie en cognitieve gedragstherapie onvoldoende resultaat opleveren, kan je kiezen voor medicatie. 

Antipsychotica

Antipsychotica kunnen tics verminderen, maar kunnen wel veel bijwerkingen hebben.

Botuline-injecties

Botuline-injecties, wellicht bij veel mensen beter bekend als Botox, remmen de overdracht tussen een zenuw en een spier. Hierdoor kan een tic worden onderdrukt. Een botuline-injectie werkt maximaal drie maanden. Een nadeel van deze behandeling is dat er vaak op een andere plek een nieuwe tic ontstaat.

Experimentele behandelingen bij Tourette

Naast bovenstaande behandelingen zijn er ook nog behandelingen in de experimentele fase. Denk hierbij aan diepe hersenstimulatie (DBS), cannabis en zogenaamde neurofeedback.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Lees meer