Behandeling Gilles de la Tourette

Handen vingers knakken Tourette Pexels

Een behandeling is op zijn plaats wanneer je veel klachten ervaart in het dagelijks leven. Een behandeling is gericht op het verminderen van de tics.

Gedragstherapie

Naast advies over leefstijl (zie Zelf iets doen) is gedragstherapie de eerste keus. Ongeveer tweederde van de mensen met Gilles de la Tourette, zowel kinderen als volwassenen, hebben baat bij gedragstherapie. Bij hen verminderen de tics en zij krijgen meer controle over hun tics. Er zijn twee specifieke gedragstherapieën effectief bij de behandeling van tics.

Exposure en responspreventie

Bij deze therapie leer je om de tics tegen te houden.

Habit reversal

Bij habit reversal leer je eerst om je meer bewust te worden van de tic, om vervolgens een tegenbeweging te maken wanneer je de tic voelt aankomen.

Medicatie

Wanneer leefstijlregels en gedragstherapie onvoldoende resultaat opleveren, komt medicatie in aanmerking. Antipsychotica kunnen tics verminderen, maar kunnen wel veel bijwerkingen hebben.

Botuline-injecties

Botuline-injecties, wellicht bij veel mensen beter bekend als Botox, remmen de overdracht tussen een zenuw en een spier. Hierdoor kan een tic worden onderdrukt. Een botuline-injectie werkt maximaal drie maanden. Een nadeel van deze behandeling is dat er vaak op een andere plek een nieuwe tic ontstaat.
 
Naast bovenstaande behandelingen zijn er ook nog behandelingen in de experimentele fase. Het gaat hierbij om diepe hersenstimulatie (in zeer ernstige gevallen) en zogenaamde neurofeedback.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.