Herfstdip
Wat is een herfstdepressie?
Een herfstdepressie is wanneer je elk jaar in het najaar depressief wordt. Je voelt je in die periode lusteloos, beleeft weinig plezier en slaapt veel. Dit wordt ook wel een herfstdip, herfstblues of najaarsdepressie genoemd. Een herfstdepressie is een vorm van een seizoensgebonden depressie.
Ben je op zoek naar persoonlijk advies of hulp. MIND Korrelatie staat elke werkdag voor je klaar.
Symptomen herfstdepressie
Bij een herfstdepressie moeten je depressieve klachten minimaal twee jaar achter elkaar in de herfst voorkomen en duren ze minstens veertien dagen. De belangrijkste klachten bij een najaarsdepressie zijn:
- Je voel je somber, neerslachtig en prikkelbaar
- Je bent moe en je hebt weinig energie overdag, terwijl je meer slaapt dan normaal
- Je voelt je futloos en lusteloos
- Je hebt moeite met concentreren
- Je geniet minder van dingen en doet daarom ook minder
- Je trekt je terug uit sociale situaties
- Je hebt meer zin in koolhydraten en suiker
- Je hebt minder controle over wat je eet, en daardoor neemt je gewicht toe
Iedereen ervaart een herfstdepressie op een andere manier. Neem contact op met je huisarts als je vermoeden hebt dat je een herfstdepressie hebt.
Ben je benieuwd of het belangrijk is om je verder te verdiepen in een herfstdepressie? Doe de zelftest. De testuitslag biedt géén diagnose, maar geeft je wel inzicht in je klachten. Bij de vragen gaan we ervan uit dat je ze in de herfst of winter beantwoordt.
Oorzaak herfstdepressie
De oorzaak van een herfstdip is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt ook nog onderzoek gedaan. Mogelijke oorzaken van een herfstdepressie kunnen zijn:
- Verandering in serotonine: In de herfst zijn de dagen korter en is er minder zonlicht. Serotonine is een stofje in je hersenen dat je stemming beïnvloedt. Minder zonlicht kan ervoor zorgen dat je minder serotonine aanmaakt, waardoor je je somber kunt voelen.
- Verandering in melatonine: Melatonine is een hormoon dat je slaap regelt. In de herfst wordt het eerder donker en blijft het langer donker. Dit kan ervoor zorgen dat je meer melatonine aanmaakt, waardoor je moe en sloom wordt.
- Minder natuurlijk licht: De combinatie van minder serotonine en meer melatonine verstoort je biologische klok. Bij een verstoorde klok kan je lichaam zich moeilijker aanpassen aan de veranderingen die bij het najaar horen.
- Minder contact: In de herfst ben je vaker binnen en heb je minder sociale contacten. Dit kan ervoor zorgen dat je je eenzaam en somber voelt.
Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.
Tips bij een herfstdip
Kies activiteiten waar je van geniet, zoals het lezen van een boek, luisteren naar je favoriete liedje of het doen van een hobby zoals fotograferen, puzzelen of bakken. Deze dingen zorgen ervoor dat je je goed voelt. Dit soort activiteiten help je je goed te voelen.
Probeer eerlijk en positief te denken over jezelf, de wereld en de toekomst. Behandel jezelf goed, vooral als het even tegenzit. Heb je vaak last van negatieve gedachten? Dan kan het helpen om je gedachten te onderzoeken en ze helpend te maken. In deze flyer vind je twee oefeningen hoe je dat kan doen.
Het hebben van een doel of een plan helpt je gemotiveerd te blijven. Doelen geven je iets om naar uit te kijken en zorgen ervoor dat je niet te veel denkt aan problemen uit het verleden. Begin wel met kleine, haalbare doelen in plaats van alles in één keer te willen veranderen.
Zorg voor routines zoals goed slapen, gezond eten en actief zijn. Deze gewoontes helpen je om je elke dag beter te voelen. Probeer bijvoorbeeld dagelijks een half uur naar buiten te gaan en te wandelen en fietsen. Bewegen helpt een depressieve stemming te verbeteren. Ja, ook als het de hele dag regent! Ook zonlicht kan je goed doen als je last hebt van een herfstdip. Als je echt niet naar buiten kunt, zet dan je bureau, favoriete stoel of eettafel bij het raam zodat je toch daglicht opvangt.
Praat regelmatig met mensen waar je van houdt, zoals familie en vrienden. Dit geeft je een gevoel van steun en verbinding. Praten lucht ook op! Je klachten kunnen minder worden door ze te delen en steun te vinden. Door hardop te denken breng je voor jezelf in kaart wat je klachten precies zijn en hoe erg ze zijn. En misschien ontdek je dat je niet de enige bent met dit probleem.
Bij lichttherapie herstel je met kunstmatig licht je dag-nachtritme. Door 's ochtends voor een lichttherapielamp te zitten, krijgt je lichaam het signaal om wakker te worden.
Meer doen
- Heb je last van depressieve gevoelens en heb je behoefte aan persoonlijk advies. Of heeft iemand in je omgeving hier last van en wil je weten wat jij kunt doen? Neem dan gratis contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie.
- De Depressievereniging biedt supportgroepen, een depressielijn en een digitaal platform voor (naasten van) mensen met een depressie: Depressie Connect.