Hoogsensitiviteit

YouTube videos worden niet getoond omdat je marketing cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Wat is hoogsensitief?

Merk jij vaak details op die anderen over het hoofd zien? Ben je gevoelig voor licht, geluiden en/of geuren? Heb je vaak veel tijd nodig om jezelf op te laden? Ben je sterk gericht op rust en evenwicht in een groep? Dan ben je misschien hoogsensitief. Ook wel hooggevoelig genoemd. Hoogsensitiviteit is een eigenschap die veel mensen hebben. 

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

  • Ongeveer 20 procent van de mensen zijn hoogsensitieve personen (HSP). 
  • Voor zover bekend zijn er net zo veel hooggevoelige mannen als vrouwen.

Bron: Hoogsensitief.nl

Hoogsensitiviteit is relatief nieuw in de psychologie. De term hoogsensitiviteit is in de jaren negentig geïntroduceerd door dr. Elaine Aron. Dr. Aron ontwikkelde een vragenlijst om hoogsensitieve personen te identificeren en schatte dat ongeveer 15-20% van de bevolking hoogsensitief is. Het werkt van dr. Aron heeft bijgedragen aan begrip en erkenning dat mensen de wereld heel verschillend kunnen ervaren.  

Kenmerken van hoogsensitief zijn

Als je hoogsensitief bent, verwerk je informatie op een andere manier dan mensen die dat niet zijn. Je merkt veel prikkels op, die sterk binnenkomen en die je diepgaand verwerkt. Je bent hierdoor gevoelig voor fysieke sensaties, zoals licht, geluid, smaak en geur. Maar ook voor emotionele prikkels, zoals sfeer en emoties van anderen. Je hoeft als hoogsensitief persoon (HSP) niet voor alle prikkels even gevoelig te zijn.  

De kenmerken die horen bij hoogsensitieve personen zijn:  

  • Je ziet dingen die anderen misschien niet opvallen. 
  • Je kunt overweldigd worden door harde geluiden, fel licht en sterke geuren. 
  • Je begrijpt goed hoe anderen zich voelen en voelt dat zelf ook sterk. 
  • Je wil graag harmonie in je familie- en vriendengroep. 
  • Je hebt vaak rust en tijd alleen nodig om weer energie te krijgen. 
  • Je bent vaak goed in dingen die met creativiteit te maken hebben en je let op kleine dingen. 
  • Je weegt de verschillende keuzes af voordat je een beslissing neemt.  
  • Veranderingen in je omgeving of te veel dingen tegelijk kunnen je gestrest maken. 
  • Je vindt het belangrijk om goede, diepe relaties met mensen te hebben 
  • Je denkt veel na over jezelf en hoe je kunt groeien. 

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Onderzoek met een fMRI-scanner laat zien dat de hersenen van hooggevoelige mensen bij bepaalde opdrachten in meer gebieden actief zijn en meer verbindingen onderling hebben, dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn. Dat wordt diepgaande verwerking genoemd. De hersenen werken anders dan die van andere mensen.  

Vermoed je dat je hoogsensitief bent en ben je op zoek naar hulp en advies daarbij? Neem gratis en anoniem contact op met onze hulplijn MIND Korrelatie.

Gevolgen van hoogsensitiviteit

Hooggevoelig zijn, heeft goede en minder goede kanten: 

Voordelen hoogsensitiviteit:  

  • Creatief denken: Je kan originele oplossingen bedenken, omdat je hersenen meer verbindingen leggen. 
  • Aandacht voor details: Je merkt kleine details en foutjes op die anderen niet zien. Je kan goed observeren en problemen identificeren. Je bent eerder alert op gevaar. 
  • Empathisch en zorgzaam: Je bent vaak zorgzaam en begrijpt hoe anderen zich voelen. Je bent goed in gevoelens en non-verbale signalen oppikken. 
  • Sociaal gericht: Je kunt diepe en betekenisvolle relaties met anderen opbouwen. 
  • Genieten van kleine dingen: Je kan genieten van gewone of alledaagse dingen. Zoals een mooie dag of tijd doorbrengen met mensen van wie je houdt.  
  • Verantwoordelijkheid: Je voelt je vaak verantwoordelijk voor anderen en je voelt je sterk betrokken bij de maatschappij. 
  • Denken goed na bij beslissingen nemen: Je neemt de tijd om beslissingen te nemen en denkt goed na over de voor- en nadelen. 

Nadelen hoogsensitiviteit:  

  • Overprikkeld: Je raakt eerder overprikkeld en gemakkelijk overweldigd.  
  • Stress: Je werkt sneller en maakt minder fouten tijdens een taak, maar dat kan leiden tot overbelasting en stress.  
  • Communicatieproblemen: Soms begrijpen mensen die niet hoogsensitief zijn je niet goed, wat kan leiden tot communicatieproblemen. Soms kun je daarbij dingen te persoonlijk nemen.  
  • Psychische klachten: Je maakt meer kans op burn-out, depressie en angststoornissen wanneer je je in een nare (werk)omgeving bevindt. Is je omgeving goed ingericht, dan komen deze psychische klachten minder vaak voor.  

Dit is mijn persoonlijke reis geweest van vervelende lastpak en huilebalk naar tevreden HSP. Dankbaar gebruikmakend van mijn gekregen eigenschap en talent.- Lees het hele verhaal van Rixte Wisselo

Rixte Wisselo

Oorzaken van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is aangeboren. Een combinatie van genen bepalen dit. Mensen die hoogsensitief zijn verwerken de informatie grondiger en dieper dan mensen die niet hoogsensitief zijn.  

Het is belangrijk om te begrijpen dat hoogsensitiviteit geen stoornis is. Het is een eigenschap, die je naast alle andere eigenschappen kan hebben. Hoogsensitieve personen kunnen dan ook best verschillen. Kennis van hoogsensitiviteit helpt je jezelf beter te begrijpen en met je hooggevoeligheid om te leren gaan, zodat je je leven op een manier kunt leiden die bij je past en waarin je je comfortabel voelt.  

Tips als je hoogsensitief bent

Je omgeving heeft veel invloed op je. Omring jezelf met positieve mensen en probeer negatieve situaties te veranderen waar dat mogelijk is. Goede zelfzorg is belangrijk: goed slapen, eten en bewegen, en neem genoeg rust. Zo kan je overprikkeling voorkomen, en als dat toch gebeurt, zorg dan voor goed herstel.  

MIND heeft een flyer gemaakt met tips en adviezen over de positieve kanten, maar ook over de uitdagingen van hoogsensitief zijn. 

Lees meer

Bereid je voor op de MIND Blue Monday Run

20 januari lijkt ver weg, maar nu is het dé tijd om te trainen voor het meest positieve hardloopevenement van het jaar! Doe mee aan de MIND Blue Monday Run en maak samen met ons de somberste dag een stuk positiever. 💙