Keuzestress

keuzestress illustratie

Keuzes maken hoort bij het leven, je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. “Zal ik nog even blijven liggen?”, "Wat trek ik aan?", “Zeg ik ja of zeg ik nee?”. Bij 95 procent van de keuzes die je maakt, sta je niet eens stil. De andere 5 procent aan keuzes kunnen je echter het gevoel geven dat je op een rotonde zit en maar geen afslag durft te nemen, omdat je bang bent de verkeerde richting in te gaan. Dit kan resulteren in keuzestress.

Keuzestress is iets waar bijna iedereen weleens mee worstelt. Meestal gaat het dan niet om de ogenschijnlijke simpele keuzes zoals hierboven genoemd, maar over het maken van een keuze rondom studie of werk, of je woonsituatie. Hoe groter de consequenties zijn van je keuze, hoe moeilijker de beslissing vaak is.

Aan de ene kant geven keuzes een gevoel van vrijheid: jij hebt immers zelf de touwtjes in handen om je leven vorm te geven. Tegelijkertijd kan dit soms stress en angst opleveren, omdat je graag een keuze wil maken die goed uitpakt én die door andere mensen wordt geaccepteerd.

Een keuze maken kan voelen als een keuze voor het leven, alsof het definitief is en je niet meer terug kunt. Dit is in de meeste gevallen niet waar. Keuzes zijn te herstellen, te hervormen of zelfs terug te nemen. Het is geen ramp als je er later achterkomt dat die studie toch niet helemaal bij je aansluit zoals je eigenlijk had verwacht. Natuurlijk is dat jammer en mag je flink balen, maar probeer het als een leerproces te zien. Niemand weet vanaf zijn/haar geboorte al wat hij wil worden en niemand heeft een uitgestippeld plan voor zich liggen. Dat maakt het leven juist leuk en uitdagend.

Lees ook:

Chill, je moet al zoveel

Heb jij last van stress, FOMO, keuzestress of ben je bang om te falen? Schrijf je in voor de Chill, je moet al zoveel challenge en je ontvangt over een periode van 10 dagen om de dag een e-mail met opdrachten en tips om wat relaxter door het leven te gaan.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Bereid je voor op de MIND Blue Monday Run

20 januari lijkt ver weg, maar nu is het dé tijd om te trainen voor het meest positieve hardloopevenement van het jaar! Doe mee aan de MIND Blue Monday Run en maak samen met ons de somberste dag een stuk positiever. 💙