Mindfulness

Vrouw ontspannen in veld met zon Pixabay

Wat is mindfulness?

Mindfulness, of aandachttraining, is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot. Je komt dichterbij je gevoel, zonder erover te oordelen of er direct gevolg aan te geven. Je accepteert de situatie zoals die is en krijgt zo de ruimte om problemen van een andere kant te bekijken. Door dit proces te trainen, leef je intenser en kun je makkelijker ontspannen.

Voor wie is mindfulness?

Mindfulness is vooral goed voor mensen die blijven piekeren over het verleden of tobben over de toekomst. Mensen kunnen zo in beslag genomen worden door hun verleden of de toekomst dat ze ‘vergeten’ om in het ‘hier en nu’ te leven. Daar probeert mindfulness verandering in te brengen. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat mindfulness het risico op terugval bij depressie kan verminderen. Ook kan mindfulness angsten beter hanteerbaar maken. Mindfulness heeft niet bij iedereen hetzelfde positieve effect. Als je negatieve effecten ervaart, win dan advies in bij een specialist.

Welke soorten mindfulness zijn er?

  • Mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. 
  • In 1979 heeft de Amerikaan Jon Kabat-Zinn als eerste een acht weken durende training ontwikkeld: Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR). 
  • In de geestelijke gezondheidszorg gebruiken sommige therapeuten MBCT: Mindfulness Based Cognitieve Therapie. MBCT combineert elementen van meditatietechnieken met onderdelen uit de cognitieve therapie. Uit onderzoek blijkt dat MBCT een effectieve behandelmethode is voor mensen met terugkerende depressies.

Bij cognitieve therapie is het doel negatieve gedachten om te zetten naar helpende gedachten. In de MBCT training leer je negatieve gedachten of gevoelens te accepteren zoals ze zijn, in plaats van deze ervaringen te vermijden of onderdrukken. Je leert de aandacht anders te richten, zodat negatieve gedachten niet gaan overheersen.

Mindfulness oefeningen voor thuis

Wil je eens kijken of mindfulness iets voor jou is voordat je met een cursus begint? We stelden een flyer samen met tips en een aantal oefeningen om thuis aan de slag te gaan met mindfulness. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mail.

Ervaringen met mindfulness

Jacques kreeg drie keer een depressie en doet nu elke dag mindfulness oefeningen: "Het is een moment waarop ik stil sta bij mezelf, even de ‘stand’ opneem waarin ik verkeer. Veel mensen zien mindfulness als zweverig, maar dat is het voor mij beslist niet! Ik ben daar ook te nuchter voor. Voor mij is het een soort graadmeter waarop ik kan zien hoe ik in mijn vel zit. Ben ik tijdens de oefeningen snel afgeleid, dwalen mijn gedachten vaak af, dan weet ik dat ik te veel aan mijn hoofd heb. Tijd om maatregelen te nemen en het een beetje rustiger aan te doen." Lees het hele verhaal van Jacques

Meer weten over mindfulness?