Misofonie

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Wat is misofonie?

Misofonie betekent 'haat tegen geluid.' Mensen met misofonie ervaren walging, afschuw, haat of woede bij bepaalde 'normale' geluiden. Vaak zijn dit geluiden die door mensen worden gemaakt, zoals adem- of eetgeluiden. Mensen met misofonie gaan de geluiden, die zulke heftige emoties oproepen, zoveel mogelijk uit de weg.

Wat zijn symptomen van misofonie?

Een woede-uitbarsting, omdat iemand zijn neus ophaalt. Of het niet kunnen verdragen als iemand in jouw buurt eet. Misofonie is meer dan een geluid vervelend vinden. Mensen met misofonie ervaren gevoelens van walging of woede bij 'normale' geluiden zoals kuchen, ademhalen, slikken en smakken. Ze kunnen hier zoveel last van hebben dat het hun dagelijks leven beïnvloedt. 

Bekijk hier van welke geluiden mensen last hebben. 

Doe de misofonietest

Heb jij meer dan gemiddeld last van geluiden van anderen? Doe de misofonietest:

Wat is de oorzaak van misofonie?

Over misofonie is nog niet veel bekend. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe vaak het voorkomt of hoe het precies ontstaat. Wel vallen er wat dingen op bij het ontstaan van misofonie. 

Hoe behandel je misofonie?

Op dit moment is het AMC in Amsterdam de enige plek in Nederland waar een (experimentele) behandeling voor mensen met misofonie wordt aangeboden. Deze behandeling bestaat uit technieken uit de cognitieve gedragstherapie en psychomotorische therapie.

Ervaringen met misofonie

Daniëlle Dijkstra: ‘Als een onbekende een appel eet, vind ik dat vreselijk. Maar bij mensen die emotioneel dicht bij me staan, vind ik het nóg tien keer erger. Omdat ik dan al precies weet wat er gaat komen – en dat komt dan ook. Het maakt niet uit hoeveel ik van mijn vriend houd, als hij eet wil ik het liefst dat hij weggaat.’

Lees het hele verhaal van Daniëlle over haar misofonie-klachten. 

Lees meer over misofonie