Narcisme

Man voor spiegel narcisme Pixabay

Iemand met narcisme, ook wel narcistische persoonlijkheidsstoornis, heeft opgeblazen gevoelens van eigen belangrijkheid en is steeds op zoek naar bewondering van anderen. Daarbij hebben mensen met deze stoornis een gebrek aan inlevingsvermogen in anderen.  

Wat is narcisme?

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis verwachten vaak een speciale behandeling van anderen en kunnen kritiek slecht verdragen. Zo kunnen ze erg boos worden als iemand kritiek op hen levert, of ze doen juist net alsof het hen niets uitmaakt.  

Relatieproblemen, problemen op het werk, afwijzing en verlies zijn veelvoorkomende gevolgen van het gedrag van iemand met deze stoornis. Doordat mensen met deze stoornis een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde hebben, zijn zij gevoelig voor depressie. Vooral rond de middelbare leeftijd. Narcisme komt per persoon anders tot uiting. Iemand met narcistische trekken heeft niet meteen een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Benieuwd of jij kenmerken van narcisme in jezelf of iemand in je omgeving herkent? Doe de narcismetest:

Oorzaken narcisme

Er is niet duidelijk 1 oorzaak aan te wijzen voor het ontwikkelen van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Waarschijnlijk is het een combinatie van opvoeding, biologische factoren en gebeurtenissen die elkaar versterken. 

Tips voor naasten van iemand met narcisme

In deze flyer vind je informatie en tips over hoe om te gaan met een familielid, vriend(in) of partner met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct per e-mail.

Lees meer over narcisme