Narcisme

Man voor spiegel narcisme Pixabay

Narcistische persoonlijkheidsstoornis is de officiële naam

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft opgeblazen gevoelens van eigen belangrijkheid en is steeds op zoek naar bewondering van anderen. Daarbij hebben mensen met deze stoornis een gebrek aan inlevingsvermogen in anderen.
 
Iemand met narcistische trekken heeft niet meteen een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Bij iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn de narcistische neigingen en gedragingen extreem. Een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan per persoon anders tot uiting komen. Lees hier de kenmerken van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.  
 
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis verwachten vaak een speciale behandeling van anderen en kunnen kritiek slecht verdragen. Zo kunnen ze erg boos worden als iemand kritiek op hen levert, of ze doen juist net alsof het hen niets uitmaakt. Relatieproblemen, problemen op het werk, afwijzing en verlies zijn veelvoorkomende gevolgen van het gedrag van iemand met deze stoornis. Doordat mensen met deze stoornis een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde hebben, zijn zij gevoelig voor depressie.
 
In de DSM-IV-TR van de American Psychiatric Association wordt aangegeven dat de narcistische persoonlijkheidsstoornis voorkomt bij 0,5 tot 1 procent van de Amerikaanse bevolking. In Nederland zijn geen eenduidige cijfers bekend. De diagnose moet gesteld worden door een psychiater of psycholoog.

Doe de narcismetest

Benieuwd of jij kenmerken van narcisme in jezelf herkent? Doe de narcismetest:

Flyer met tips voor naasten van iemand met narcisme

In deze flyer vind je informatie en tips over hoe om te gaan met een familielid, vriend(in) of partner met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct per e-mail.