Paniekstoornis

Paniekaanval

Iemand met een paniekstoornis heeft regelmatig paniekaanvallen. Tijdens een paniekaanval wordt je onverwacht overvallen door een plotselinge golf van intense angst of intens onbehagen.
 
Als je een paniekaanval hebt, kun je het gevoel krijgen gek te worden, de controle te verliezen of dood te gaan. Ook kun je het gevoel krijgen los van jezelf te staan. Je krijgt klachten zoals hartkloppingen, koude rillingen, misselijkheid, zweten, trillen, druk op de borst en een gevoel van ademnood of verstikking.
 
Als je een paniekstoornis hebt ben je na het hebben van een of meerdere paniekaanvallen steeds weer bezorgd over of bezig met het mogelijk krijgen van nieuwe paniekaanvallen. Of met de gevolgen van een nieuwe paniekaanval. Ook kun je situaties gaan vermijden waarin je verwacht weer een nieuwe paniekaanval te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld lichamelijke inspanning of onbekende situaties gaan vermijden.
 
Mensen met een paniekstoornis ontwikkelen vaak angst of vrees voor verschillende situaties. Bijvoorbeeld voor het gebruikmaken van het openbaar vervoer of voor het zich bevinden in openbare ruimten. Door deze angst kun je situaties gaan vermijden. Dit wordt agorafobie of pleinvrees genoemd. De angst en vermijding komen voort uit de gedachte dat je moeilijk kunt ontsnappen. Of dat er geen hulp beschikbaar is als panieksymptomen of andere machteloos makende of gênante symptomen zich voordoen.
 
In Nederland heeft naar schatting 2 tot 3 procent van de bevolking een paniekstoornis. Vrouwen hebben vaker een paniekstoornis dan mannen; deze verhouding is ongeveer 2:1. Een paniekstoornis is een angststoornis.