Paniekstoornis
Wat is een paniekstoornis?
Iemand met een paniekstoornis heeft regelmatig paniekaanvallen. Tijdens een paniekaanval wordt je onverwacht overvallen door een plotselinge golf van intense angst of intens onbehagen. In Nederland heeft zo'n 2 tot 3% van de bevolking een paniekstoornis. Vrouwen hebben vaker een paniekstoornis dan mannen. Deze verhouding is ongeveer 2:1. Een paniekstoornis is een angststoornis.
Wat is een paniekaanval?
Als je een paniekaanval hebt, kun je het gevoel krijgen gek te worden, de controle te verliezen of dood te gaan. Ook kun je het gevoel krijgen los van jezelf te staan. Je krijgt klachten zoals hartkloppingen, koude rillingen, misselijkheid, zweten, trillen, druk op de borst en een gevoel van ademnood of verstikking.
Symptomen paniekstoornis
Als je een paniekstoornis hebt ben je na het hebben van een of meerdere paniekaanvallen steeds weer bezorgd over of bezig met het mogelijk krijgen van nieuwe paniekaanvallen. Of met de gevolgen van een nieuwe paniekaanval. Ook kun je situaties gaan vermijden waarin je verwacht weer een nieuwe paniekaanval te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld lichamelijke inspanning of onbekende situaties gaan vermijden.
Mensen met een paniekstoornis ontwikkelen vaak angst of vrees voor verschillende situaties. Bijvoorbeeld voor het gebruikmaken van het openbaar vervoer of voor het zich bevinden in openbare ruimten. Door deze angst kun je situaties gaan vermijden. Dit wordt agorafobie of pleinvrees genoemd. De angst en vermijding komen voort uit de gedachte dat je moeilijk kunt ontsnappen. Of dat er geen hulp beschikbaar is als panieksymptomen of andere machteloos makende of gênante symptomen zich voordoen.
Lees meer over kenmerken en klachten die horen bij een paniekstoornis.
Oorzaken en behandeling paniekstoornis
Tips bij een paniekaanval
Vraag nu de gratis flyer met tips bij een paniekaanval aan. Je ontvangt de flyer dan direct per mail.
Meer weten over paniekstooris
- Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies over jouw paniekstoornis of die van een naaste? Neem anoniem contact op met MIND Korrelatie. Onze maatschappelijk werkers en psychologen staan voor je klaar.
- Ben je op zoek naar ontmoeting, kennisdeling en belangenbehartiging dat bijdraagt aan herstel van mensen met een paniekstoornis? Kijk bij ADF stichting (angst, dwang en fobie).