Oorzaken van rijangst

Rijangst

Rijangst kan heel diverse oorzaken hebben. Het kan ook zijn dat er sprake is van een samenspel van factoren zoals hieronder beschreven.
 
Gebrek aan routine
Sommige mensen behalen hun rijbewijs, maar rijden vervolgens weinig. Dit kan komen doordat je geen auto voorhanden hebt, of omdat iemand anders meestal achter het stuur zit. Wanneer je vervolgens wel weer een auto bestuurt, vraag je je af of je het wel goed doet, waardoor je je onzeker voelt. Hierdoor ga je opzien tegen het rijden. Misschien rijd je op den duur zelfs helemaal niet meer.
 
Een verkeerstrauma
Het meemaken van een aanrijding of verkeersongeluk kan ervoor zorgen dat je rijangst ontwikkelt. Het maakt niet uit of je de auto zelf bestuurde, inzittende was of toeschouwer was van het ongeluk. Een dergelijke gebeurtenis kan ervoor zorgen dat je een verhoogde spanning tijdens het rijden gaat ervaren. Of dat je erg gefocust bent op wat je zou kunnen overkomen wanneer je een auto bestuurt. 
 
Een ingrijpende gebeurtenis in je leven
Een ingrijpende gebeurtenis zoals een lange periode van ziekte, een zwangerschap of het verlies van een dierbare kan ervoor zorgen dat je hierna met een ander gevoel een auto bestuurt.
 
Langdurige stress of spanning
Wanneer je een langere periode veel stress ervaart, kan dit een aanleiding zijn voor het ontwikkelen van rijangst. Stress geeft lichamelijke en psychische klachten, zoals hartkloppingen, zweten, vermoeidheid, prikkelbaarheid en een verminderd zelfvertrouwen. Als je dit tijdens het rijden ook ervaart, kan dit je het gevoel geven dat je de controle verliest.
 
Een angststoornis of paniekaanval
Wanneer je een angststoornis hebt, kan het zijn dat je ook angstige gevoelens ervaart tijdens het rijden. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van angst in afgesloten ruimten (claustrofobie) of angst om over te geven (emetofobie). Ook als je om wat voor reden dan ook een keer een paniekaanval hebt gehad achter het stuur, kan dit ervoor zorgen dat je bang bent dat dit nog een keer gaat gebeuren. En dat je hierdoor met een zeer onprettig gevoel achter het stuur zit, of het rijden helemaal gaat vermijden.

Lees ook:

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.