Symptomen schizofrenie

Man vreemd schizofrenie Pixabay

Positieve en negatieve symptomen schizofrenie

Bij schizofrenie wordt onderscheid gemaakt tussen positieve en negatieve symptomen:

  • De verschijnselen die horen bij een psychose worden de positieve symptomen van schizofrenie genoemd: ze zijn duidelijk aanwezig.  
  • De verschijnselen van het verminderd functioneren worden de negatieve symptomen van schizofrenie genoemd: bepaalde vaardigheden of eigenschappen zijn afwezig. 

Positieve symptomen schizofrenie: psychose

De positieve symptomen van schizofrenie zijn de verschijnselen die horen bij een psychose: 

Wanen 
Wanen zijn overtuigingen of gedachten die niet overeenkomen met de werkelijkheid en waarbij degene met de wanen zelf het middelpunt is. Hoe onterecht of vergezocht ook, je houdt vast aan deze denkbeelden. Bekende wanen zijn de paranoïde wanen, waarbij je denkt dat je wordt achtervolgd of vergiftigd. Of je denkt het slachtoffer te zijn van een complot waarbij je gedachten worden ‘afgetapt’. Ook identiteitswanen zijn vrij bekend. Als je daaraan lijdt, denk je bijvoorbeeld dat je afgezant van God bent of president van de Verenigde Staten. Als je een betrekkingswaan hebt ,kun je denken dat bepaalde gebeurtenissen, zoals berichten op de televisie of radio, speciaal voor jou zijn bedoeld
 
Hallucinaties
Als je hallucineert hoor, zie, voel of ruik je dingen die anderen niet waarnemen. Stemmen horen komt het meest voor. Bij sommige mensen geven die stemmen bij alles commentaar of advies. Bij anderen geven ze (gevaarlijke) opdrachten. In enkele gevallen voel je ook van alles aan of in je lichaam. Bijvoorbeeld dat je door onzichtbare handen naar achteren wordt geduwd of dat er een slang in je buik rondkruipt.
 
Verward denken 
In een psychose gaat je denken te snel, te langzaam of verloopt het chaotisch. Je gedachten zijn onsamenhangend en moeilijk te sturen. Je gaat ook anders praten en reageren. Je hebt moeite anderen te begrijpen. Je ratelt aan één stuk door, springt van de hak op de tak of zegt de woorden van een ander precies na.

Negatieve symptomen schizofrenie: verminderd functioneren

Als je schizofrenie hebt functioneer je in de perioden tussen de psychosen sociaal en psychisch minder goed. Je lijkt weinig energie te hebben en toont weinig emoties. Je verwaarloost jezelf, je werk en je sociale contacten. Voor je omgeving ben je moeilijk te bereiken en je begrijpt sociale situaties en signalen niet altijd even goed. Je voelt je leeg en somber. En je kunt je slecht concentreren en moeilijk besluiten nemen.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.