Seizoensgebonden depressie

Seizoensgebonden depressie-pexels-dziana-hasanbekava-5480712

Wat is een seizoensgebonden depressie?

Als je elk jaar in hetzelfde seizoen weer depressief wordt, heb je een seizoensgebonden depressie. Als je een depressie hebt, voel je je somber en kun je niet meer genieten van dingen die je anders leuk vindt.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

  • 3% van de Nederlanders heeft een winterdepressie
  • 0,1% van de Nederlanders heeft een zomerdepressie
  • Jonge vrouwen krijgen vaker de diagnose van een seizoensgebonden depressie dan mannen of oudere vrouwen

Bron

Soorten seizoensgebonden depressie

De meeste mensen met een seizoensgebonden depressie maken hun depressie door in de winter. Bij een kleine deel ligt de piek van de klachten in de zomer. 

Klachten seizoensgebonden depressie

Om te kunnen spreken van een seizoensgebonden depressie, moeten jouw depressieve klachten minimaal twee jaar achter elkaar in hetzelfde seizoen voorkomen. Deze klachten moeten dan ieder jaar minstens veertien dagen duren. De belangrijkste klachten bij een seizoensgebonden depressie zijn:

  • somberheid, neerslachtigheid
  • verlies van plezier of interesse in (bijna) alle activiteiten
  • veel slapen of juist niet kunnen slapen
  • veel eten of juist geen eetlust
  • gewichtstoename of gewichtsverlies
  • prikkelbaarheid
  • vermoeidheid
  • jezelf terugtrekken

Ben jij gevoelig voor een herfstdip of winterblues?

In deze test beantwoord je 10 eenvoudige ja en nee vragen. De testuitslag biedt géén diagnose. De uitslag laat wel zien of het belangrijk is je verder in dit onderwerp te verdiepen. Bij de vragen zijn we ervan uitgegaan dat je ze in de herfst of winter beantwoordt.

Ontstaan van een seizoensgebonden depressie

Een seizoensgebonden depressie komt waarschijnlijk door de veranderende hoeveelheid licht tijdens de verschillende seizoenen. Dit verstoort je dag-nachtritme, wat je slaap en stemming beïnvloedt. Een sombere stemming en veel of juist weinig slapen zijn typische klachten van een depressie.

Sommige mensen kunnen zich niet goed aanpassen aan de veranderende hoeveelheid licht. Het hormoon melatonine speelt hierbij een grote rol. Dit hormoon wordt 's nachts aangemaakt. Normaal gesproken moet de aanmaak van melatonine in de ochtend stoppen door het licht, maar dit gaat niet altijd goed.

Psychipedia banner MBMR2025

Zomerdepressie en voorjaarsmoeheid

Niet iedereen met een seizoensgebonden depressie heeft alleen in de herfst of winter klachten. Je kunt ook in de zomer of het voorjaar last krijgen. Hier is nog weinig over bekend, omdat er niet veel onderzoek naar gedaan is. We weten dus niet precies wat de oorzaak is, maar de volgende dingen kunnen misschien een rol spelen bij een zomer- of lentedip: 

  • Te lang licht: Doordat het langer licht blijft, kan je dag-nachtritme ontregeld raken. Te veel zonlicht kan zorgen voor schommelingen van het gelukshormoon serotonine, wat somberheid tot gevolg kan hebben.
  • Slecht slapen: Als het vele licht maakt je lichaam minder melatonine aan. Dat is een stofje dat effect heeft op je slaap en stemming. 
  • Contrast: Sombere gevoelens kunnen meer opvallen. De mensen om je heen zijn blij omdat het het voorjaar of zomer is en dus 'hoor' jij ook vrolijk te zijn. Als je die blije gevoelens niet hebt, valt dat extra op. Ook kan het zijn dat je je eenzaam voelt. Bijvoorbeeld omdat je niet op vakantie gaat, maar je omgeving wel. 
  • Hooikoorts: Het voorjaar is de tijd van het jaar waarin veel mensen last hebben van pollen en allergenen, wat kan leiden tot vermoeidheid. Hooikoorts kan er ook voor zorgen dat je minder zin hebt om naar buiten te gaan.
  • Wennen: In de winter zit je wat vaker binnen, maar in het voorjaar ga je meer naar buiten. Je lichaam moet misschien nog even wennen aan deze extra activiteiten, wat je vermoeid kan maken. 

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Tips bij een seizoensgebonden depressie

Als je zinvolle dingen doet dan geeft je dat een tevreden en goed gevoel. Zinvolle dingen zijn vaak leuk en interessant. Dat kan al iets heel kleins zijn zoals je favoriete muziek luisteren. Deze momenten kunnen je helpen om je weer wat beter te voelen. 

Probeer eerlijk en positief te denken over jezelf, de wereld en de toekomst. Bekijk situaties vanuit verschillende kanten en blijf jezelf goed behandelen. Zeker als dingen wat moeilijker gaan. 

Pieker je veel? Vraag onze gratis flyer aan met tips tegen piekeren.

Een doel of plan helpt je gemotiveerd en energiek te blijven. Je kijkt naar iets uit. Begin met kleine en haalbare doelen. Bedenk duidelijke stappen die je kunt nemen om je doelen te bereiken. Maak een plan en vier elk stapje. 

Houd regelmaat in je leven. Zodat je hoofd en je lichaam weet wat ze kunnen verwachten. Sta op tijd op en ga op tijd naar bed, eet gezond en gevarieerd en ga elke dag een stuk fietsen of wandelen. Bewegen helpt tegen depressieve gevoelens en je wordt er ‘gezond moe’ van. En het liefst doe je dat buiten. 

Heb je moeite met slapen? Meld je gratis aan voor onze Beter Slapen Challenge.

Blijf mensen opzoeken, zelfs als je er geen zin in hebt. Maar ga liever niet naar situaties waar je verplicht vrolijk moet zijn, zoals feestjes. Daar word je eerder treuriger van. Misschien word je al moe bij het idee om contact met familie of vrienden op te nemen. Het toch doen zal er vaak voor zorgen dat je je daarna een stuk beter voelt.

Praten lucht op! Door te praten over je problemen geef je voor jezelf toe dat ze er zijn. Dit kan je klachten verminderen en je laten inzien dat je niet de enige bent. Veel mensen durven niet te praten uit schaamte of angst, maar deze angst is onterecht.


Kies iemand bij wie je je op je gemak voelt, zoals een familielid, vriend of sportmaatje. Soms is het makkelijker om met iemand te praten die je minder goed kent, zoals een collega, vertrouwenspersoon of bedrijfsarts.

Meer doen

  • Gaan de klachten niet over? Of worden ze erger en maak je je daar zorgen over? Merk je dat je niet goed meer kunt functioneren? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Als eerste stap kan je contact opnemen met je huisarts. Toch liever eerst anoniem contact met een hulpverlener. Dan kan je terecht bij MIND Korrelatie. Maak je je zorgen om iemand in je omgeving. Ook dan kan je contact opnemen met MIND Korrelatie
  • De Depressievereniging biedt supportgroepen, een depressielijn en een digitaal platform voor (naasten van) mensen met een depressie: Depressie Connect.  

Happy MIND Planner

Ben jij op zoek naar een nieuwe planner voor 2025? Doneer aan MIND en krijg onze Happy MIND planner cadeau.