Selectief mutisme

Meisje staren Pexels

Wat is selectief mutisme?

Selectief mutisme, ook wel spraakangst, komt meestal bij jonge kinderen voor. Kinderen met selectief mutisme kunnen praten, maar doen dit in bepaalde situaties niet omdat ze bang zijn. Thuis praten ze vaak volop, maar bijvoorbeeld niet op school, in winkels of tijdens spelletjes met vriendjes. Ze zijn selectief met wie ze wel en niet praten. Spraakangst is een angststoornis.

Selectief mutisme is redelijk zeldzaam: naar schatting hebben 1 tot 7 op de 1.000 kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar selectief mutisme. In een heel zeldzaam geval komt het ook bij volwassenen voor. 

Symptomen selectief mutisme

  • Het kind gedraagt zich anders buiten het gezin om. Bijvoorbeeld op de basisschool praat het niet. 
  • Dit gebeurt consequent en minimaal een maand in bepaalde sociale situaties. Ook na het 'wennen' aan de nieuwe situatie praat het kind niet. 
  • Het kind begrijpt wel wat er gezegd wordt, maar communiceert niet door te spreken. Maar bijvoorbeeld wel door met het hoofd te knikken, te schrijven of te wijzen.

Kinderen met selectief mutisme hebben dus geen gehoor, spraak- of taalstoornis en ook geen psychische stoornis zoals autisme spectrum stoornis

Gevolgen selectief mutisme

Kinderen die last hebben van selectief mutisme kunnen de volgende gevolgen ervaren: 

  • Slechtere prestaties op school
  • Weinig contact met leeftijdsgenoten
  • Eerder gepest worden 

Gratis 30 minuten adviesgesprek met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies omdat je kind mogelijk selectief mutisme heeft? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Bereid je voor op de MIND Blue Monday Run

20 januari lijkt ver weg, maar nu is het dé tijd om te trainen voor het meest positieve hardloopevenement van het jaar! Doe mee aan de MIND Blue Monday Run en maak samen met ons de somberste dag een stuk positiever. 💙