Slaapstoornis

Slaapstoornis

Wat is een slaapstoornis?

Een derde van de volwassen Nederlanders heeft wel eens slaapproblemen. Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van slapeloosheid als mannen. Ook komt slecht slapen vaker voor op latere leeftijd.
 
Bijna iedereen slaapt wel eens slecht. Bijvoorbeeld bij het vooruitzicht van een spannende of drukke dag. Je ligt urenlang te piekeren of komt maar niet in slaap. Of je schrikt wakker uit een nachtmerrie. Eén of twee nachten slecht slapen is niet zorgwekkend. Dat is anders als je elke nacht de klok drie uur hoort slaan en je elke ochtend doodmoe uit bed stapt. Dan kan er sprake zijn van een slaapstoornis.

Wat is slaap?

Slaap heb je nodig om tot rust te komen. Tijdens je slaap herstel je lichamelijk en geestelijk en krijg je weer energie. Gemiddeld slapen we een derde van ons leven. Dat is gemiddeld, want voor iedereen is dat weer anders. De een heeft weinig slaap nodig, de ander veel. Hoe ouder je wordt, hoe minder je slaapt:

  • Baby’s slapen gemiddeld zestien uur per dag
  • Volwassen slapen zo’n zeven tot negen uur per dag
  • Ouderen slapen zo'n zeven tot acht uur per dag

Vrouwen slapen gemiddeld wat meer dan mannen.

Ieder mens heeft zijn eigen dag- en nachtritme. Zo zijn er ochtendmensen en avondmensen. Belangrijk is of je goed slaapt en of je een uitgerust gevoel hebt. Hoe lang je slaapt is minder belangrijk. 

Structuur van de slaap

De slaap begint met sluimeren en wordt steeds dieper, totdat je in een zeer diepe slaap bent. In deze diepe slaap zijn de meeste mensen moeilijk wakker te maken. Je lichaam rust nu uit en bouwt nieuwe energie op. Na die diepe slaap komt de droomslaap, dat heet ook wel REM-slaap (Rapid Eye Movement). In de REM-slaap verwerk je allerlei emoties en informatie van de dag. Dit is ook de slaap waarin de meeste dromen en soms ook nachtmerries voorkomen. 

Elke nacht heb je vier tot vijf keer een slaapcyclus van ongeveer anderhalf uur: sluimeren, diepe slaap en dan de REM-slaap. In de loop van de nacht wordt je slaap lichter, duren de REM-slaapfases langer en heb je kortere periodes van diepe slaap.

Hoe behandel je een slaapstoornis?

Er zijn meerdere manieren hoe je je slaapprobleem kan oplossen. 

Slaapcursussen

Wanneer je een slaapstoornis hebt, kan je huisarts je aanraden een slaapcursus te volgen. Veel thuiszorginstellingen geven slaapcursussen in een groep. In deze cursus krijg je inzicht in je gedachten over slapen.

Ook krijg je inzicht in je houding tegenover slapen: wat vind je eigenlijk van slapen? Je leert wat je zelf kunt doen om beter te slapen, zoals ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Actief bezig zijn met je slaapprobleem en contact met lotgenoten kan je helpen de vicieuze cirkel te doorbreken. Via sommige zorgverzekeraars kun je online een cursus volgen. Bij ernstige slaapproblemen kun je een onderzoek krijgen in een speciale slaapkliniek. Daar wordt gekeken naar je slaappatroon. Daarna krijg je advies en een eventuele behandeling.

Medicijnen bij slaapproblemen

Soms krijg je slaap- of kalmeringsmiddelen van je huisarts. Een slaapmiddel is een hulpmiddel. Dit betekent dat de slaapstoornis niet weggaat door de medicijnen. Je komt er alleen beter door in slaap. Deze medicijnen hebben bijwerkingen als vermoeidheid, concentratieproblemen en slaperigheid. Je mag ze vaak ook niet langer dan een paar weken gebruiken.

Bekijk hier objectieve informatie van KenMed over benzodiazepines

Doe mee met de Beter Slapen Challenge

Wil jij beter leren slapen? Doe mee met de gratis Beter Slapen Challenge en ontvang 10 dagen lang om de dag een e-mail met een uitdaging en tips voor een betere nachtrust.

Lees meer

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in je omgeving te maken met een slaapstoornis, en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Bel, chat, WhatsApp of mail met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.