Behandeling van een slaapstoornis

Slaapstoornis

Slaapcursussen

Wanneer je een slaapstoornis hebt, kan je huisarts je aanraden een slaapcursus te volgen. Veel thuiszorginstellingen geven slaapcursussen in een groep. In deze cursus krijg je inzicht in je gedachten over slapen.

Ook krijg je inzicht in je houding tegenover slapen: wat vind je eigenlijk van slapen? Je leert wat je zelf kunt doen om beter te slapen, zoals ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Actief bezig zijn met je slaapprobleem en contact met lotgenoten kan je helpen de vicieuze cirkel te doorbreken. Via sommige zorgverzekeraars kun je online een cursus volgen. Bij ernstige slaapproblemen kun je een onderzoek krijgen in een speciale slaapkliniek. Daar wordt gekeken naar je slaappatroon. Daarna krijg je advies en een eventuele behandeling.

Medicijnen

Soms krijg je slaap- of kalmeringsmiddelen van je huisarts. Een slaapmiddel is een hulpmiddel. Dit betekent dat de slaapstoornis niet weggaat door de medicijnen. Je komt er alleen beter door in slaap. Deze medicijnen hebben bijwerkingen als vermoeidheid, concentratieproblemen en slaperigheid. Je mag ze vaak ook niet langer dan een paar weken gebruiken.

Doe mee met de Beter Slapen Challenge

Wil jij beter leren slapen? Doe mee met de gratis Beter Slapen Challenge en ontvang 10 dagen lang om de dag een e-mail met een uitdaging en tips voor een betere nachtrust. Ga op ontdekkingstocht met de handvatten die je van ons krijgt en kom te weten wat jou helpt beter te slapen.

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in je omgeving te maken met een slaapstoornis, en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.