Tips bij slapeloosheid

Slaapstoornis

Als je slaapproblemen hebt, is het belangrijk om daar iets aan te doen. We hebben een aantal tips om je klachten te verminderen. Helpen deze tips niet en worden je klachten niet minder? Ga dan naar je huisarts. De huisarts onderzoekt eerst wat de oorzaak is van je slaapprobleem. Voor hulp bij onderliggende trauma’s en psychische problemen verwijst de huisarts je door naar een psycholoog.

De grootste groep mensen met een slaapstoornis heeft last van insomnia ofwel slapeloosheid. De tips en adviezen die we geven zijn bedoeld voor deze groep mensen. Andere soorten slaapstoornissen zijn soms moeilijk te behandelen, bijvoorbeeld slaapapneu. Voor deze stoornissen geven we je geen tips, maar raden we je aan om naar je huisarts te gaan.

Algemene tips

  • Probeer te ontdekken hoe je slaapt door een slaapdagboek bij te houden. Schrijf op hoe lang het duurde voordat je in slaap viel, hoe lang je hebt geslapen, hoe laat je wakker werd en hoe vaak en hoe lang je wakker bent geweest. Het gaat om een schatting: staar je niet blind op je wekker. Schrijf ook op hoe je vindt dat je geslapen hebt en of je je ’s ochtends uitgerust voelde. Je kunt bijvoorbeeld je slaap iedere dag een cijfer tussen de 1 en de 5 geven.
  • Onderzoek of je slaapproblemen te maken hebben met bepaalde omstandigheden. Moet je bijvoorbeeld vroeg op? Of ben je erg druk op het werk of thuis?
  • Bewegen en/of sporten kan een positieve invloed hebben op je slaap. Vind je het moeilijk om genoeg te bewegen? Een paar keer per week 10 minuten buiten wandelen is al een mooi begin.

We stelden een flyer samen met uitgebreide tips en adviezen om beter te leren slapen. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mailbox.

Doe mee met de Beter Slapen Challenge

Wil jij beter leren slapen? Doe mee met de gratis Beter Slapen Challenge en ontvang 10 dagen lang om de dag een e-mail met een uitdaging en tips voor een betere nachtrust. Ga op ontdekkingstocht met de handvatten die je van ons krijgt en kom te weten wat jou helpt beter te slapen.

Lees meer over slapeloosheid

Gratis contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in je omgeving te maken met slapeloosheid, en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.