Sociale angststoornis

Sociale angst

Wat is een sociale angststoornis?

Een sociale angststoornis heet ook wel een sociale fobie. Bij een sociale angststoornis ben je bang dat anderen je vreemd of raar vinden. Het kan ook zijn dat je bang bent voor je eigen reacties op de situatie. Je bent bijvoorbeeld bang dat je gaat blozen of trillen. Je probeert daarom de door jou zo gevreesde sociale situatie te vermijden. Wanneer je toch in de gevreesde situatie bent, doorsta je dat met grote moeite. Dit alles heeft een negatieve invloed op je dagelijks leven.

In Nederland heeft bijna 10% van de bevolking in de loop van zijn of haar leven last van een sociale angststoornis. Vrouwen hebben vaker een sociale angst dan mannen.

Soorten sociale angsten

Een sociale angststoornis kan op verschillende situaties betrekking hebben, bijvoorbeeld:

  • angst om iemand te ontmoeten
  • angst om te telefoneren
  • angst om in het openbaar te spreken
  • angst om in een restaurant te eten 

Een sociale angststoornis kan betrekking hebben op één specifieke situatie (specifieke sociale fobie) of op een groot aantal sociale situaties (gegeneraliseerde sociale fobie).

Tips bij sociale angst

We hebben tips en oefeningen op een rijtje gezet om met sociale angst om te leren gaan en deze te laten verminderen. Vraag deze gratis flyer aan en ontvang hem direct in je mail.

Meer weten over sociale angst