Somberheid

Somberheid Man kijkt peinzend uit het raam Pexels rechtenvrij

Wat is somberheid?

Als je je somber voelt dan voel je je verdrietig, heb je even nergens zin in, zit je in een dip en vind je het moeilijk om positief te denken. Je somber of neerslachtig voelen hoort bij het leven en is een normale reactie op vervelende ervaringen. Ook als je veel problemen of zorgen hebt, kun je je machteloos voelen en somber zijn. Somberheid komt veel voor, maar is meestal tijdelijk. 

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Wanneer je problemen ervaart of dingen niet lekker lopen kan je je somber gaan voelen. Denk aan problemen met: 

Je neerslachtig voelen kan ook als je bijvoorbeeld net ruzie hebt gehad, je erg moe of teleurgesteld bent. 

Depressietest

Voel jij je somber en vraag je je af of je klachten kunnen wijzen op een depressie? Ontdek het met onze depressietest.

Somberheid doorbreken

Deze tips tegen een sombere bui kunnen je helpen:

  • Praat er met anderen over: Leg uit hoe je je voelt. De meeste mensen zullen het sombere gevoel herkennen en er begrip voor tonen. 
  • Neem de tijd: Geef jezelf de tijd om een vervelende gebeurtenis te verwerken. Je mag boos, verdrietig of teleurgesteld zijn. 
  • Pak je problemen aan: Heb je zorgen om bijvoorbeeld je gezondheid, geld, werk of gezin? Kijk of je dit probleem kunt aanpakken. Dit hoef je niet alleen te doen. Betrek je familie, vrienden, leidinggevende of huisarts. De hulpverleners van MIND Korrelatie helpen je graag om te kijken wat voor jou de juiste volgende stap is. 
  • Schrijf je gevoelens op: Door elke dag je gevoelens op te schrijven leer je deze beter te begrijpen. Ook kan je na het opschrijven deze gevoelens even loslaten en iets doen om te ontspannen. 
  • Leef gezond: Probeer regelmaat te krijgen in je dag en nacht. Eet gevarieerd en gezond. Drink liever geen alcohol en gebruik geen drugs. Blijf als het je lukt gewoon werken. Regelmaat en afleiding helpt om je beter te voelen. 
  • Blijf bewegen: Ga wandelen, fietsen, tuinieren of sporten. Door te bewegen ga je je minder somber voelen. 
  • Doe leuke dingen: Door dingen te doen die je (normaal) leuk vindt, zorg je voor afleiding en ontspanning. Doe ontspanningsoefeningen of ga bij vrienden langs.

Hoe gaat het verder bij somberheid?

Somberheid en verdriet horen bij het leven. Na een nare gebeurtenis kan de warmte van goede vrienden en familie je daar het beste bij helpen. Verdriet doet pijn en heeft tijd nodig om te slijten.

Somberheid is vaak tijdelijk, maar kan ook terugkomen. Door problemen aan te pakken en op te lossen kunnen je zorgen verminderen. Wanneer je de adviezen opvolgt, lukt het vaak beter om met somberheid om te gaan. Soms gaat somberheid over in een depressie.

Meer lezen

  • Heb je last van somberheid en heb je behoefte aan persoonlijk advies. Of heeft iemand in je omgeving hier last van en wil je weten wat jij kunt doen? Neem dan gratis contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie.
  • Heb je moeite met slapen? Meld je gratis aan voor onze Beter Slapen Challenge.
  • Pieker je veel? Vraag onze gratis flyer aan met tips tegen piekeren.
  • De Depressievereniging biedt supportgroepen, een depressielijn en een digitaal platform voor (naasten van) mensen met een depressie: Depressie Connect.