Specifieke fobie
Wat is een specifieke fobie?
Als je een specifieke fobie hebt, heb je een intense angst voor een bepaald ding, dier of situatie. Je weet eigenlijk wel dat de angst die je hebt overdreven of onredelijk is. Toch doe je je best om datgene waar je angstig van wordt, te vermijden. Een specifieke fobie is een vorm van een angststoornis.
Wanneer het je niet lukt om hetgeen waar je bang voor bent te vermijden, dan doorsta je de situatie met intense angst. Er ontstaan lichamelijke reacties, zoals zweten, hartkloppingen of een hijgende ademhaling. Je kunt ook een paniekaanval krijgen.
Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.
Bijna 8% van de Nederlanders krijgt in het leven te maken met een specifieke fobie. Vrouwen kampen vaker met een specifieke fobie dan mannen.
Kenmerken van een specifieke angst
Als je een specifieke fobie hebt, raak je erg angstig van een specifiek ding, dier of situatie. Het komt vaak voor dat je meerdere specifieke fobieën hebt. Iemand met een specifieke fobie voldoet aan de volgende kenmerken:
- Het ding, dier of de situatie roept bijna altijd onmiddellijk angst op.
- Je doet moeite om het ding, dier of de situatie te vermijden. Als dit niet lukt verdraag je het met intense angst.
- De angst is buiten proportie van het werkelijke gevaar.
- De angst of de vermijding houdt lang aan en duurt meestal ten minste zes maanden.
- De angst beperkt je in het dagelijks leven of op het werk.
- De angst kan niet beter worden verklaard door de aanwezigheid van kenmerken van een andere psychische stoornis.
Bij kinderen met een specifieke fobie kan de angst of vrees zich uiten door huilen, driftbuien, verstijven of vastklampen.
Voorbeelden van specifieke angsten
Oorzaken specifieke fobie
Een specifieke fobie ontwikkelt zich meestal tijdens de vroege kinderjaren, vaak voor de leeftijd van 10 jaar. Veel mensen met een specifieke fobie kunnen zich de specifieke oorzaak van het begin van hun fobie niet herinneren. Er hoeft dan ook niet altijd een negatieve gebeurtenis vooraf te gaan aan het ontwikkelen van een specifieke fobie. Toch kan een van de volgende dingen wel een aanleiding zijn geweest:
- Een gebeurtenis die traumatisch of beangstigend voor je is. Bijvoorbeeld aangevallen worden door een dier, vastzitten in een lift, of bijna uit een raam vallen.
- Je bent getuige geweest van een ingrijpende gebeurtenis die een ánder overkomt. Bijvoorbeeld iemand zien vallen van grote hoogte.
- Je hebt een onverwachte paniekaanval gehad en je bent daarna die situatie waar de paniekaanval zich voordeed gaan vrezen. Bijvoorbeeld afgesloten ruimtes.
- Informatie die je gehoord of gezien hebt, zoals uitgebreide media-aandacht bij het neerstorten van een vliegtuig.
Behandeling bij een specifieke fobie
Een specifieke fobie kan op twee manieren behandeld worden: met gedragstherapie of met medicijnen. Gedragstherapie heeft de voorkeur, medicijnen zijn alleen aan te raden wanneer je geen baat hebt bij therapie.
Er bestaan verschillende vormen van gedragstherapie. De vorm die de voorkeur heeft bij een specifiek fobie is exposure in vivo. Hierbij wordt de situatie die angst oproept, stapje voor stapje bewust opgezocht. Naast exposure in vivo kan een sociale fobie behandeld worden met cognitieve gedragstherapie.
Ter ondersteuning kunnen ontspanningsoefeningen of bewegen je nog helpen om te gaan met je angst.
Tips bij angst
Angst kan dan een behoorlijke invloed hebben op je leven en dat van jouw omgeving. 1 op de 5 mensen in Nederland maakt in zijn of haar leven een angststoornis door. Om die reden ontwikkelden we een ‘special’ over angst. De ‘special’ is in eerste instantie bedoeld voor mensen die zelf last hebben van angstklachten. Maar het is zeker ook interessant voor mensen die er in de omgeving mee te maken hebben of die er vanuit studie of werk meer over willen weten.
Meer weten over angststoornissen
- Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies over jouw angststoornis of die van een naaste? Omdat je niet weet waar je moet beginnen? Of omdat je samen met een hulpverlener wilt kijken naar jouw specifieke situatie? Neem anoniem contact op met MIND Korrelatie.
- Ben je op zoek naar ontmoeting, kennisdeling en belangenbehartiging dat bijdraagt aan herstel van mensen met overmatige angst? Kijk bij ADF stichting (angst, dwang en fobie).
- Algemene tips bij een angststoornis
- Tips voor naasten van iemand met een angststoornis
- Lees meer over medicijnen bij psychische klachten via het objectieve Kennisplatform Medicatie