Oorzaken van een specifieke fobie

Meisje kijkt omhoog gebouw Pexels

Een specifieke fobie ontstaat soms na een gebeurtenis die traumatisch of beangstigend voor je is. Bijvoorbeeld aangevallen worden door een dier, vastzitten in een lift, of bijna uit een raam vallen. Het kan ook zijn dat je een specifieke fobie ontwikkelt na getuige te zijn geweest van een ingrijpende gebeurtenis die een ánder overkomt (bijvoorbeeld iemand zien vallen van grote hoogte).
 
Ook kan het voorkomen dat je een onverwachte paniekaanval hebt gehad en daarna die situatie waar de paniekaanval zich voordeed gaat vrezen (bijvoorbeeld een afgesloten ruimte). Een specifieke fobie kan ook ontstaan door informatie die wordt overgebracht, zoals uitgebreide media-aandacht bij het neerstorten van een vliegtuig. Maar veel mensen met een specifieke fobie kunnen zich de specifieke oorzaak van het begin van hun fobie niet herinneren. Er hoeft dan ook niet altijd een negatieve gebeurtenis vooraf te gaan aan het ontwikkelen van een specifieke fobie.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie​​​. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.