Stress

Jongen laptop stress Pexels

Wat is stress?

Stress betekent spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Als de stress te lang duurt of heel heftig is, dan is er sprake van ongezonde stress.

Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af.  

Ongezonde stress

Als de stress lang duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt voor een hevige stressreactie: hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je nodig hebt voor herstel. Ook als er veel momenten van stress zijn, is er te weinig tijd om tussendoor te herstellen. Kortom: als stress te lang aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot is, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. Dan is er sprake van ongezonde stress.

Wat zijn kenmerken van stress?

Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Het hormoon adrenaline komt vrij, ook wel vlucht- of vechthormoon genoemd. Met als gevolg: 

  • je bloeddruk gaat omhoog
  • je hartslag stijgt
  • er stroomt zuurstofrijk bloed naar je spieren, je hart en je hersenen
  • in je lichaam komt de adrenaline vrij die brandstof levert voor je spieren
  • je spieren spannen zich
  • de longblaasjes verwijden zich en je ademhaling wordt sneller
  • het bloed trekt weg uit je gezicht
  • je spijsvertering komt op een laag pitje te staan
  • je keel knijpt samen, je handen worden koud, het zweet breekt je uit

Bij aanhoudende stress krijg je last van stressklachten

Wil je weten of je last hebt van ongezonde stress? 

Wat zijn de gevolgen van stress?

Een enkele keer hoofdpijn hebben is niet ongewoon en af en toe flink moe zijn na een dag hard werken kan een voldaan gevoel geven. Niets om je zorgen over te maken dus. Of toch..? Want doen jouw klachten zich alleen af en toe voor? Of steken ze regelmatig de kop op?

Als je doorgaat en stresssignalen negeert, kan dat een tijd goed gaan. Maar onvermijdelijk komt het moment dat de klachten hun tol eisen. Je accu raakt leeg en je kunt een burn-out krijgen. Het kost veel tijd om daarvan te herstellen. Het is belangrijk om het niet zover te laten komen. Neem eerste spanningsklachten serieus. Het zijn alarmsignalen. Hoe eerder je jouw signalen herkent en de oorzaken aanpakt, des te kleiner de kans dat je last krijgt van langdurige, ongezonde stress.

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Doe mee met de Minder Stress Challenge

Wil jij op een gezonde manier met stress leren omgaan en kun je wel wat handvatten gebruiken? Doe dan mee aan onze nieuwe gratis Minder Stress Challenge. Je ontvangt zeven dagen lang elke dag een mail met opdrachten en tips om beter met stress om te gaan.

Hoe ga je om met stress?

Wil je weten hoe je ongezonde stress kunt voorkomen? Lees het in onze flyer 'Omgaan met stress'. Vraag deze gratis aan en ontvang de flyer direct in je mail of per post. 

Wil je nu direct ontstressen? Doe de ontspanningsoefeningen van MIND-psycholoog Lidewy Hendriks

Lees meer over stress