Stressklachten

Jongen laptop stress Pexels

Wat zijn stressklachten?

Het menselijk lichaam maakt bij stress de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Zonder momenten van herstel blijft de hoeveelheid cortisol en adrenaline in je lichaam hoog. Bij aanhoudende stress neemt het cortisolniveau verder toe: het wordt te hoog. Dit kan leiden tot allerlei stressklachten, zoals gevoelens van onrust, chaotisch gedrag, vergeetachtigheid en slaapproblemen.

Stressklachten ervaren de meeste mensen als vervelend. Maar ze hebben een belangrijke functie. Het zijn de eerste signalen dat je teveel hooi op je vork neemt. Je lichaam protesteert: het waarschuwt dat je moet zorgen voor herstelmomenten om erger te voorkomen. Het is dan ook belangrijk om die signalen niet te negeren. 

Signalen van ongezonde stress kunnen zich op vier verschillende manieren uiten:

Lichamelijke signalen

Lichamelijke signalen hangen samen met verhoogde lichamelijke activiteit bij stress. Er treden veranderingen op in je bloedvatenstelsel en je hart, je ademhaling, spieren en maag-darmstelsel. Je afweersysteem kan door stress worden aangetast, waardoor je bijvoorbeeld vatbaarder wordt voor verkoudheid, griep en andere ziekteverschijnselen.

Psychische signalen

Ongezonde stress kan ook zichtbaar en voelbaar worden door je stemming, de gemoedstoestand waarin je verkeert. Veel gestreste mensen worden bijvoorbeeld prikkelbaar en cynisch.

Gedachtensignalen

Bij ongezonde stress ontstaat vaak een negatief gedachtenpatroon. Deze negatieve gedachten kunnen zich richten op anderen, maar zijn vaak ook gericht op jezelf en op je eigen (verminderde) kwaliteiten.

Gedragssignalen

Ongezonde stress kan veranderingen in het gedrag van mensen veroorzaken. Ook je gedrag naar anderen toe kan veranderen. Vaak als gevolg van de aanwezige lichamelijke, psychische en gedachtensignalen. Zo kunnen prikkelbaarheid en cynisme leiden tot conflicten. Lusteloosheid en somberheid kunnen leiden tot terugtrekken uit sociale contacten. 

Doe mee met de Minder Stress Challenge

Wil jij van je stressklachten af? Doe mee aan onze nieuwe gratis Minder Stress Challenge. Je ontvangt zeven dagen een mail met opdrachten en handvatten om beter met stress om te gaan.

Contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies bij je stressklachten? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie​​. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.