Leefgewoonten
Slechte leefgewoonten: iedereen kent ze. Roken, te veel drinken en vet eten. Ze beïnvloeden je lichamelijke gezondheid. Maar indirect beïnvloeden slechte leefgewoonten ook je psychische gezondheid. Door een verkeerd eetpatroon, onvoldoende nachtrust en te weinig lichaamsbeweging voel je je minder fit en ben je kwetsbaarder voor stress. Met een goede gezondheid kun je daarentegen wel tegen een stootje. Die draagt bij aan je draagkracht!
Ook werkgewoonten kunnen een positieve of negatieve invloed uitoefenen op de hoeveelheid stress die je ervaart:
- Werk je regelmatig over?
- Doe je meerdere dingen tegelijkertijd?
- Eet je vaker achter de computer of tussen de papieren in plaats van pauze te nemen?
Daarmee zorg je onvoldoende voor rustmomenten en dat kan een gestrest gevoel geven.
Dat leidt natuurlijk niet meteen tot allerlei klachten. Maar als je langdurig onder stress staat, komt het lichaam niet meer tot rust en blijven er veel stresshormonen door je lichaam rondgaan. Op den duur wordt het hoge stressniveau in je lichaam 'normaal'. Je voelt je dan bijvoorbeeld voortdurend onrustig, komt moeilijk in slaap en je geheugen laat je in de steek.
Voorkom dus overspanning en burn-out door goed voor jezelf te zorgen. Leef gezond en bouw voldoende rust en ontspanning in. Of: probeer het in ieder geval iets meer te doen.
Het vervelende van slechte leefgewoonten is dat ze op korte termijn vaak genot opleveren en helpen tegen stress. Denk bijvoorbeeld aan roken. Hoe meer stress, hoe meer sigaretten je rookt. Want je voelt je er rustiger door. Je slechte conditie en het vergrote risico op ernstige ziekten wordt pas op lange termijn merkbaar. Realiseer je dat een kleine verandering in gewoonten en gedraging vaak al een groot verschil maakt.
Doorbreken van slechte gewoontes
Leef gezond is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je eenmaal dingen op een bepaalde manier doet, dan is het moeilijk dat te doorbreken. Het helpt om de volgende stappen te ondernemen:
- Herken je ongezonde patronen: Schrijf op welke gewoonten je wilt veranderen en waarom ze ongezond zijn.
- Stel haalbare doelen: Begin met kleine, haalbare doelen in plaats van alles in één keer te willen veranderen.
- Maak een plan: Bedenk duidelijke stappen die je kunt nemen om je doelen te bereiken. Bijvoorbeeld: als je wilt stoppen met ongezond eten, plan gezonde maaltijden vooruit.
- Zoek steun: Praat met vrienden, familie of een professional over je plannen. Hun steun kan je motiveren en helpen om vol te houden.
- Wees geduldig: Verandering kost tijd, en het is normaal om af en toe terug te vallen in oude gewoonten. Zie dit als een leermoment en blijf gefocust op je doel.
- Beloon jezelf: Vier kleine overwinningen onderweg. Dit helpt je gemotiveerd te blijven en geeft je een gevoel van vooruitgang.
- Leer van je mislukkingen: Als je een terugval hebt, onderzoek wat er misging en hoe je het de volgende keer anders kunt aanpakken. Gebruik dit om sterker terug te komen!
Persoonlijke hulp
Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie). Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.