Leefgewoonten

Jongen laptop stress Pexels

Slechte leefgewoonten: iedereen kent ze. Roken, te veel drinken en vet eten. Ze beïnvloeden je lichamelijke gezondheid. Maar indirect beïnvloeden slechte leefgewoonten ook je psychische gezondheid. Door een verkeerd eetpatroon, onvoldoende nachtrust en te weinig lichaamsbeweging voel je je minder fit en ben je kwetsbaarder voor stress. Met een goede gezondheid kun je daarentegen wel tegen een stootje. Die draagt bij aan je draagkracht!

Ook werkgewoonten kunnen een positieve of negatieve invloed uitoefenen op de hoeveelheid stress die je ervaart:

  • Werk je regelmatig over?
  • Doe je meerdere dingen tegelijkertijd?
  • Eet je vaker achter de computer of tussen de papieren in plaats van pauze te nemen?

Daarmee zorg je onvoldoende voor rustmomenten en dat kan een gestrest gevoel geven.
 
Dat leidt natuurlijk niet meteen tot allerlei klachten. Maar als je langdurig onder stress staat, komt het lichaam niet meer tot rust en blijven er veel stresshormonen door je lichaam rondgaan. Op den duur wordt het hoge stressniveau in je lichaam 'normaal'. Je voelt je dan bijvoorbeeld voortdurend onrustig, komt moeilijk in slaap en je geheugen laat je in de steek.  

Voorkom dus overspanning en burn-out door goed voor jezelf te zorgen. Leef gezond en bouw voldoende rust en ontspanning in. Of: probeer het in ieder geval iets meer te doen.

Het vervelende van slechte leefgewoonten is dat ze op korte termijn vaak genot opleveren en helpen tegen stress. Denk bijvoorbeeld aan roken. Hoe meer stress, hoe meer sigaretten je rookt. Want je voelt je er rustiger door. Je slechte conditie en het vergrote risico op ernstige ziekten wordt pas op lange termijn merkbaar. Realiseer je dat een kleine verandering in gewoonten en gedraging vaak al een groot verschil maakt.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie​​​​​​​. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.