Ontspanning en herstel

Meisje yoga strand Pixabay

Ontspanning is nodig om je lichaam en geest te laten herstellen van inspanning. Krijgen je lichaam en geest niet de tijd om bij te komen, dan stapelen de spanning en vermoeidheid zich op. Tot het teveel wordt. Je kunt veel meer aan als je tussendoor ontspant. Je gaat makkelijker om met stress, werk en de eisen die aan je gesteld worden. 

Te gespannen?

Vaak ben je je er niet (meer) bewust van dat je voortdurend te gespannen bent. Je bent niet anders gewend dan dat je lichaam wat stijf voelt en dat je maagpijn of rugklachten hebt of moe opstaat. Ook koppel je je klachten vaak niet aan je situatie en stress. Hoe zit dat bij jou? Onderzoek zelf je spanningsklachten.

Vicieuze cirkel

Met spanningsklachten loop je het risico in een vicieuze cirkel terecht te komen. Door de klachten ga je je waarschijnlijk zorgen maken of ergeren. Want ziek worden, vermoeidheid of pijn voelen komt nu even niet handig uit… De stress neemt weer toe. En de klachten verergeren. In deze neerwaartse spiraal versterken stress, lichamelijke klachten en jouw reactie elkaar. Dit moet je zien te doorbreken.

Ontspannen: hoe?

Voor de één is ontspanning uitgaan met vrienden, voor de ander is het met een goed boek op de bank zitten. Weer een ander kan niet zonder sporten. Ontspanning kun je geestelijk of lichamelijk zoeken. Het is belangrijk dat je voor jezelf nagaat wat ontspannend voor jou is, waar jíj plezier aan beleeft. Zodat je hoofd leeg wordt en je lichaam ontspant. 

Ontspanningsoefeningen

Soms is het goed om actief ontspanningsoefeningen te doen. Yoga, mindfulness en meditatie kunnen hele geschikte methoden zijn. Vooral als de spanning in de loop van de jaren is opgebouwd. Het kost oefening om je spanning dan kwijt te raken. De ontspanningsoefeningen zullen in het begin misschien niet vlekkeloos verlopen of misschien zelfs spanning oproepen. Wees dan niet ontmoedigd. Na een paar keer zul je merken dat je meer controle krijgt over de spanning in je lichaam en dat je rust en ontspanning steeds groter wordt.

Stress Flyer

Wil je weten hoe je ongezonde stress kunt voorkomen? Lees het in onze flyer 'Omgaan met stress'. Vraag deze gratis aan en ontvang de flyer direct in je mail.