Vakantiestress

Vakantiestress Pexels

Wat is vakantiestress?

Vakantiestress is het gevoel dat een vrije periode extra spanning oproept. Deze reactie kan te maken hebben met verschillende oorzaken, zoals te hooggespannen verwachtingen, het wegvallen van vaste gewoonten of doordat privéproblemen opleven tijdens de vakantie.
 
Stressklachten ontstaan als je onvoldoende rust krijgt om van inspanningen te herstellen. De spanning hoopt zich dan als het ware op. Op vakantie gaan is op zich vaak een goed idee. Het geeft de ruimte om uit te rusten. Maar als je niet goed bent voorbereid, dan is het resultaat soms averechts. Ook kan het voorkomen dat oude ruzies weer opleven, omdat je langdurig samen bent met je reisgenoten. In zo’n geval kun je vakantie als een extra belasting ervaren.

Minder stress met goede planning
Vakantiestress is vaak te voorkomen. Belangrijk is goed voorbereid en niet oververmoeid aan een reis te beginnen. Vertrek liever een dag later, zodat je tijd hebt om in te pakken. Goede afspraken met reisgenoten zijn belangrijk. Verder loont het de moeite goed na te denken over de vakantiestemming en wat het best bij je past. Als je even behoefte hebt aan tijd zonder je kinderen, dan kan het een oplossing zijn een bestemming te kiezen waar zij zich een deel van de dag zelf kunnen vermaken.

Laat gerust ook iets mis gaan
Een laatste idee is rekening houden met tegenslag. Vakantie is niet perfect en hoeft dat ook niet te zijn. Plan ook niet van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat een druk programma. Maak je dus niet al te druk, wanneer het niet lukt alles perfect te krijgen.

Meer weten over stress?

Lees verder op onze website. Hier vind je de antwoorden op onder meer de volgende vragen:
 
·         Wat kun je zelf doen tegen stress?
·         Welke klachten zijn kenmerkend voor stress?
·         Waar ligt de grens tussen gezonde en ongezonde stress?

Of meld je aan voor de gratis Minder stress Challenge

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.