Behandeling van een verzamelstoornis

Boeken verzamelstoornis Pixabay

Hieronder vind je enkele behandelingen die mogelijk zijn bij de verzamelstoornis, en in hoeverre deze behandelingen mensen met de verzamelstoornis kunnen helpen:
 
Cognitieve gedragstherapie
Uit onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie specifiek gericht op de verzamelstoornis mensen met de verzamelstoornis kan helpen. In deze oplossingsgerichte behandeling werkt de behandelaar samen met de persoon met de verzamelstoornis om te leren bezittingen op te ruimen en weg te doen, om helderder te denken over bezittingen en om de neiging te beheersen om nieuwe spullen te verwerven. Ook gaan behandelaren naar het huis van de persoon om hem of haar vanuit huis, waar de symptomen zich vooral uiten, te kunnen helpen. 

Uit onderzoek blijkt dat deze behandeling bij veel mensen met de verzamelstoornis heeft gezorgd voor verbetering in de hoeveelheid rommel in huis, en voor verbetering in hoe zij zich voelen. Wel hadden zij na de behandeling nog een meer dan gemiddelde hoeveelheid spullen in huis en moesten ze aan hun verzamelproblemen blijven werken.
 
Medicijnen
Er is weinig onderzoek gedaan naar behandeling van een verzamelstoornis met medicijnen. Onderzoeken laten wisselende resultaten zien. Uit sommige onderzoeken komt naar voren dat medicijnen kunnen helpen in de behandeling van verzamelstoornis, andere onderzoeken laten zien dat medicijnen niet zo goed werken als bij andere psychische aandoeningen.

Ongeveer 75 procent van de mensen met de verzamelstoornis heeft ook een stemmings- of angststoornis. Medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van deze psychische problemen.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Meer weten

Lees meer over medicijnen bij psychische klachten via het objectieve Kennisplatform Medicatie