Voorjaarsmoeheid

voorjaarsmoeheid-pexels--rahulshah--1208015

Wat is voorjaarsmoeheid?

Bij een voorjaarsmoeheid voel je je erg moe, futloos en heb je weinig energie in het voorjaar. Ook wel een lentedip genoemd. Naast moeheid kan je je ook somber voelen en geniet je minder van dingen die je voorheen wel leuk vond. Voorjaarsmoeheid zou kunnen wijzen op een vorm van een seizoensgebonden depressie. Dan heb je elk jaar in het voorjaar last van depressieve gevoelens. 

Symptomen voorjaarsmoeheid

Bij voorjaarsmoeheid heb je last van verschillende klachten. De volgende klachten komen vaak voor bij zo'n lentedip: 

  • Je hebt weinig energie en voelt je uitgeput
  • Je voelt je somber en neerslachtig
  • Je hebt weinig of geen zin om dingen te gaan doen
  • Je slaapt heel veel of hebt juist moeite met slapen
  • Je eet veel meer of veel minder dan anders
  • Je bent humeurig en prikkelbaar
  • Je hebt minder zin in sociale contacten

Iedereen ervaart een voorjaarsmoeheid op een andere manier. Blijf je aanhoudend last hebben van sombere gedachtes en moeheid, neem dan contact op met je huisarts.

Oorzaken voorjaarsmoeheid

Er is bijna geen onderzoek gedaan naar de lentedip. Daarom weten we niet precies wat de oorzaken zijn. Mogelijk hebben de volgende factoren invloed op het ontstaan van een voorjaarsmoeheid:

  • Hooikoorts: Het voorjaar is de tijd van het jaar waarin veel mensen last hebben van hooikoorts. Pollen en andere allergenen in de lucht kunnen je flink moe maken. Als je hooikoorts hebt, heb je ook minder zin om naar buiten te gaan.
  • Wennen: In de winter zit je wat vaker binnen, maar in het voorjaar ga je meer naar buiten. Je lichaam moet misschien nog even wennen aan deze extra activiteiten, wat je vermoeid kan maken. 
  • Contrast: Als je al niet zo lekker in je vel zit, maar iedereen om je heen vrolijker is in de lente, dan vallen deze sombere of vermoeiende gevoelens extra op. 

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Tips bij voorjaarsmoeheid

Spreek af met vrienden, pak een oude hobby op, verwen jezelf met een massage of kijk je favoriete film. Dit helpt je om je batterij op te laden. Plan ook leuke dingen, zodat je leuke activiteiten hebt om naar uit te kijken. 

Probeer eerlijk en positief naar jezelf, de wereld en de toekomst te kijken. Herken je negatieve gedachten. Bijvoorbeeld 'Ik kan dit niet'. Vraag jezelf af of je gedachten echt kloppend. Zijn ze wel realistisch of negatief? Vervang ze door helpende gedachtes: 'Dit is moeilijk, maar ik kan het proberen en ervan leren'. 

Een doel hebben helpt je om gemotiveerd en actief te blijven. Het geeft je iets om naar uit te kijken en zorgt ervoor dat je niet blijft hangen in dingen die eerder fout zijn gegaan. Stel dat je als doel hebt om elke week een nieuw gerecht te koken. Dan heb je iets leuks om te doen en kijk je vooruit naar wat je nog wilt proberen.

Zorg voor voldoende slaap, maar blijf ook niet te lang in bed. Een goede nachtrust helpt je om je uitgerust en fit te voelen. Lukt het niet om goed te slapen. Ga aan de slag met onze Beter Slapen Challenge. 

Zorg ook dat je gezond en gevarieerd eet. Zorg dat je voldoende beweegt. Beweging versterkt lichaam en geest. Je humeur verbetert, je kunt beter omgaan met stress en je voelt je fitter. Beweeg het liefst buiten! Ga bijvoorbeeld hardlopen, doe boodschappen op de fiets, maak elke ochtend een wandeling of maak je tuin klaar voor het voorjaar.

Door regelmatig contact te hebben met mensen van wie we houden en die we respecteren, zoals familie en vrienden, geeft je het gevoel van ons een gevoel van steun en verbondenheid.

Meer doen

  • Heb je het idee dat je moeheid door een lichamelijke oorzaak komt? Ga dan naar je huisarts. Denk je dat het een mentale oorzaak heeft? Neem dan gratis en anoniem contact op met MIND Korrelatie. Heeft iemand in je omgeving last van voorjaarsmoeheid en wil je weten wat jij kunt doen? Ook dan kun je contact opnemen met MIND Korrelatie.
  • De Depressievereniging biedt supportgroepen, een depressielijn en een digitaal platform voor (naasten van) mensen met een depressie: Depressie Connect.