Winterdepressie

winterdepressie-pexels-dominikagregus-1790189

Wat is een winterdepressie?

Als je een winterdepressie hebt, heb je terugkerende depressieve klachten tijdens het najaar, de winter en het vroege voorjaar. Je voelt je lusteloos, beleeft weinig plezier en slaapt veel. In het voorjaar nemen je klachten weer af. Een winterdepressie wordt ook wel winterdip of winterblues genoemd. Een winterdepressie is een vorm van een seizoensgebonden depressie.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

  • 3% van de Nederlanders heeft een winterdepressie
  • Jonge vrouwen krijgen vaker de diagnose van een seizoensgebonden depressie dan mannen of oudere vrouwen

Bron

Klachten bij een winterdepressie

Bij een winterdepressie heb je minimaal twee jaar achter elkaar in de winter last van depressieve klachten. Deze klachten duren dan elk jaar minstens veertien dagen. De belangrijkste klachten bij een winterdepressie zijn:

  • Je voelt je somber en neerslachtig.
  • Je verliest plezier of interesse in (bijna) alle activiteiten.
  • Je slaapt veel of kunt juist niet goed slapen.
  • Je eet veel of hebt juist geen eetlust.
  • Je komt aan in gewicht of valt juist af.
  • Je bent prikkelbaar.
  • Je voelt je moe.
  • Je trekt jezelf terug.

Iedereen ervaart een winterdip op een andere manier. Neem contact op met je huisarts als je vermoeden hebt dat je een winterdepressie hebt. 

Ben jij gevoelig voor een winterdip of winterblues? Doe de zelftest. De testuitslag biedt géén diagnose. De uitslag laat wel zien of het belangrijk is je verder in dit onderwerp te verdiepen. Bij het invullen van de vragen gaan we ervan uit dat je ze in de herfst of winter beantwoordt.

Oorzaken winterdepressie

De oorzaak van een winterdip is nog niet helemaal duidelijk en er wordt nog onderzoek naar gedaan. Mogelijke oorzaken van een winterdepressie kunnen zijn: 

  • Verandering in serotonine: In de winter zijn de dagen korter, neemt de lichtsterkte van de zon af en komt de zon later op. Minder zonlicht kan ervoor zorgen dat je minder serotonine aanmaakt. Serotonine is het stofje in je hersenen dat invloed heeft op je stemming. Als je weinig serotonine hebt kan je je somber voelen.
  • Verandering in melatonine: Het hormoon melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt als het donker is. Normaal stopt de aanmaak van melatonine in de ochtend omdat het licht wordt, maar dit gaat niet altijd goed. Omdat het in de winter langer donker is, maakt je lichaam meer melatonine aan. Bij veel melatonine voel je je moe en sloom.
  • Minder natuurlijk licht: Door minder serotonine en meer melatonine raakt je biologische klok in de war. Een verstoorde klok maakt het moeilijker voor je lichaam om zich aan te passen aan de winter.
  • Minder contact: In de winter ben je vaker binnen en heb je minder sociale contacten. Hierdoor kun je je eenzaam en somber voelen.

Psychipedia banner MBMR2025

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Tips bij een winterdepressie

Kies voor nuttige activiteiten die je plezier geven, zoals het luisteren naar muziek die je leuk vindt, iets creatiefs zoals tekenen of het kijken naar een serie waar je blij van wordt. Deze momenten kunnen je helpen je beter te voelen.

 

Probeer op een eerlijke en positieve manier naar jezelf, de wereld en de toekomst te kijken. Wees lief voor jezelf, vooral als het even tegenzit. Het kan helpen om elke dag op te schrijven waarvoor je dankbaar bent die dag. Een dankbaarheidsdagboek verschuift je aandacht van het negatieve naar het positieve. In het begin kan het wat onwennig voelen, maar als je vol blijft houden kunnen je sombere gedachtes minder worden. 

Door een doel of plan te hebben, blijf je gemotiveerd. Het geeft je iets om naar uit te kijken en helpt je om minder bezig te zijn met negatieve gedachten. Zorg er wel voor dat je doelen en plannen haalbaar zijn. Dus maak ze niet te groot. 

Zorg voor een vast ritme met voldoende slaap, gezonde voeding en genoeg beweging. Probeer bijvoorbeeld dagelijks een half uur naar buiten te gaan en te wandelen of fietsen. Ook als het koud, regenachtig of vies weer is! Bewegen helpt een depressieve stemming te verbeteren. 

Praat regelmatig met mensen die belangrijk voor je zijn, zoals familie of vrienden, zelfs als je er geen zin in hebt. Dit geeft je steun, het lucht op en helpt je je minder alleen te voelen. Geen zin om te praten? Doe dan een activiteit samen, bijvoorbeeld een bordspel, pubquiz of ga samen naar een museum.  

Lichttherapie kan je biologische klok herstellen, wat een positief effect heeft op je slaap, stemming, energie en dag- en nachtritme.

Meer doen

  • Heb je last van somberheid en heb je behoefte aan persoonlijk advies. Of heeft iemand in je omgeving hier last van en wil je weten wat jij kunt doen? Neem dan gratis contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie.
  • De Depressievereniging biedt supportgroepen, een depressielijn en een digitaal platform voor (naasten van) mensen met een depressie: Depressie Connect.