Hulp bij stoppen met zelfbeschadiging

Jonge vrouw staart somber Pexels

Stoppen met zelfbeschadiging is vaak een proces dat een tijdje in beslag neemt. Het is belangrijk dat je ondersteund wordt in dit proces en om te weten waarom je jezelf beschadigt. Welke pijn of welk verdriet is er de oorzaak van dat je jezelf beschadigt? Deze onderliggende problematiek zal je moeten aanpakken en verwerken.

Vaak is professionele hulp hierbij noodzakelijk. Een psycholoog, psychotherapeut of psychiater helpt je om onderliggende problematiek te verwerken en om je meer bewust te worden van de gedachten en gevoelens die ertoe leiden dat je jezelf beschadigt. Om in behandeling te gaan, heb je een verwijzing nodig van je huisarts.​​​

Aanvullend op een behandeling zijn er meerdere manieren om ondersteund te worden in je weg naar herstel. Advies en steun kun je bijvoorbeeld vinden bij Stichting Zelfbeschadiging, door lotgenotencontact en bij Korrelatie.

Stichting Zelfbeschadiging

​Stichting Zelfbeschadiging richt zich op het bevorderen en ondersteunen van de eigen regie en eigen kracht van mensen die zichzelf beschadigen en hun naasten. Je kunt telefonisch contact opnemen op maandag en woensdag van 11.00 tot 13.00 uur via telefoonnummer 030-2311473 of mailen naar stichting@zelfbeschadiging.nl

Lotgenotencontact

Wil je op een laagdrempelige manier in contact komen met lotgenoten? Dat kan op het forum van Stichting Zelfbeschadiging. Je kunt ook een e-mail maatje aanvragen.

Contact met een hulpverlener

Beschadig je jezelf en ben je op zoek naar een persoonlijk advies? De psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie helpen je graag verder. Zij luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Lees meer

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Zelfbeschadiging.