Stoppen met zelfbeschadiging

Jonge vrouw staart somber Pexels

Wat kun je zelf doen?

Besluiten om te stoppen met zelfbeschadiging is een moedige, maar vaak ook een moeilijke beslissing. Het is ook een persoonlijke beslissing: stoppen omdat je je gedwongen of onder druk gezet voelt, is niet zinvol. Jij moet zelf de keuze maken om te willen stoppen.

Stoppen met zelfbeschadiging is een proces, waar vaak ook therapie bij komt kijken. Je leest hierover meer op de pagina hulp bij stoppen met zelfbeschadiging. Hieronder lees je wat je zelf kunt doen. Misschien kun je ​de zelfbeschadiging nog niet (helemaal) loslaten. Er zijn dan ook andere stappen die je eerst kan nemen. Bijvoorbeeld jezelf minder vaak of minder ernstig beschadigen.

Wanneer je overweegt te stoppen met jezelf beschadigen dan kunnen de volgende dingen belangrijk zijn om over na te denken:

  • Is er iemand die je kunt bellen als je het moeilijk hebt en je jezelf wilt beschadigen?
  • Voel je je in staat om over je zelfbeschadiging te praten met iemand die je vertrouwt?
  • Heb je alternatieven voor zelfbeschadiging voor het geval je de neiging om jezelf te beschadigen voelt opkomen?

Op de website van Stichting Zelfbeschadiging vind je meer informatie om te stoppen met zelfbeschadiging en tips hoe je zelfbeschadiging bespreekbaar kunt maken.

Lees ook:

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Zelfbeschadiging.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.