Zomerdepressie
Wat is een zomerdepressie?
Als je elk jaar in de zomer weer depressief wordt, heb je een zomerdepressie. Als je een depressie hebt, voel je je somber en kun je niet meer genieten van dingen die je anders leuk vindt. Een zomerdip is een vorm van seizoensgebonden depressie.
Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.
In Nederland krijgt ongeveer 0,1 procent van de bevolking te maken met een zomerdepressie.
Klachten bij een zomerdepressie
Bij een zomerdepressie moeten je depressieve klachten minimaal twee jaar achter elkaar in de zomer voorkomen en duren ze minstens veertien dagen. De periode waarin een zomerdepressie kan voorkomen is van april tot en met september. De belangrijkste klachten bij een zomerdepressie zijn:
- Je voelt je somber en neerslachtig
- Je hebt weinig of geen plezier in (bijna) alle activiteiten
- Je hebt moeite met slapen of je slaapt juist heel veel
- Je hebt geen trek in eten of eet juist meer dan anders
- Je voelt je geïrriteerd en prikkelbaar
- Je hebt weinig energie en voelt je vermoeid
- Je trekt jezelf terug uit sociale contacten
Iedereen ervaart een zomerdepressie op een andere manier. Neem contact op met je huisarts als je vermoeden hebt dat je een zomerdepressie hebt.
Oorzaken zomerdepressie
Er is nog weinig onderzoek gedaan naar zomerdepressies. Daarom weten we niet precies wat de oorzaken zijn. Mogelijk hebben de volgende factoren invloed op het ontstaan van een zomerdip:
- Te lang licht: Een mogelijkheid is dat je dag-nachtritme ontregeld raakt, doordat het zo lang licht is. Te veel zonlicht kan zorgen voor schommelingen van het gelukshormoon serotonine. De somberheid zou hier een gevolg van kunnen zijn.
- Slecht slapen: Als er veel licht is maakt je lichaam minder melatonine aan. Dat is een stofje dat effect heeft op je slaap en stemming.
- Contrast: Een ander probleem kan zijn dat sombere gevoelens meer opvallen in de zomer. De mensen om je heen zijn blij omdat het zomer is en dus 'hoor' jij ook vrolijk te zijn. Als je die blije gevoelens niet hebt, valt dat extra op. Ook kan het zijn dat je je eenzaam voelt in de zomer. Bijvoorbeeld omdat je niet op vakantie gaat, maar je omgeving wel.
Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.
Tips bij een zomerdepressie
Zinvolle activiteiten geven je een gevoel van voldoening en vreugde. Ze kunnen heel eenvoudig zijn, zoals een wandeling maken, koken of tijd doorbrengen met vrienden. Dit soort activiteiten zijn vaak leuk en helpen je je goed te voelen.
Behandel jezelf met respect. Vooral als het moeilijk is. Als je bijvoorbeeld een fout maakt kun je gedachten helpend maken door niet te zeggen: "Ik doe ook nooit iets goed." In plaats daarvan zeg je: "Iedereen maakt wel eens een fout, ik kan hiervan leren en het de volgende keer beter doen."
Ga aan de slag met twee oefeningen om je gedachten helpend te maken.
Een doel of plan hebben helpt je gemotiveerd en energiek te blijven. Doelen geven je iets om naar uit te kijken en zorgen ervoor dat je niet blijft hangen in problemen uit het verleden. Bijvoorbeeld, als je jezelf het doel stelt om elke dag een half uur te wandelen, heb je iets positiefs om mee bezig te zijn en richt je je op de toekomst.
Zoek bij het begin van de dag een half uur het daglicht op. Dit helpt je slaap-waakritme te handhaven. Ga dus niet de hele dag in bed liggen, omdat je je moe voelt. Zorg voor een duidelijk ochtendritueel en avondritueel. Dan leert je lichaam wanneer het moet slapen en wanneer niet. Zorg er ook voor dat je gezond eet en voldoende beweegt.
Blijf mensen opzoeken, zelfs als je er geen zin in hebt. Maar ga liever niet naar situaties waar je verplicht vrolijk moet zijn, zoals feestjes. Daar word je eerder treuriger van. Praat met je familie, partner of vrienden over je gevoelens. Het lucht niet alleen op, het zorgt er ook voor dat je zelf wat meer inzicht krijgt in wat er aan de hand is en je krijgt steun.
Meer doen
- Heb je last van somberheid en heb je behoefte aan persoonlijk advies. Of heeft iemand in je omgeving hier last van en wil je weten wat jij kunt doen? Neem dan gratis contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie.
- De Depressievereniging biedt supportgroepen, een depressielijn en een digitaal platform voor (naasten van) mensen met een depressie: Depressie Connect.