Training voor leidinggevenden: in gesprek over psychische diversiteit

Training Psychische diversiteit 2

Bijna de helft van alle Nederlanders krijgt tijdens zijn leven direct of indirect te maken met psychische aandoeningen. Bijna de helft van het ziekteverzuim heeft een psychische oorzaak en dit aandeel stijgt nog steeds. Voor managers en HR-afdelingen is het belangrijk om stil te staan bij de mentale gezondheid van medewerkers. Hoe zie je of een medewerker goed in zijn vel zit? Als je vermoedt dat dit niet het geval is: hoe maak je het bespreekbaar?

Waarom deze training?

De medewerker is hét kapitaal van de organisatie. Een goed functionerend team zorgt immers voor goede resultaten. Juist nu, met alle uitdagingen zoals de hoge werkdruk en werken op afstand, liggen psychische klachten op de loer. Echt contact met medewerkers is van groot belang. Vaak zijn psychische problemen onzichtbaar en daardoor onbespreekbaar op de werkvloer. Terwijl erover praten juist kan bijdragen aan een sneller herstel en het beter in balans blijven van werknemers.

Voor wie is deze training?

Deze training is voor managers, HR-medewerkers en anderen die medewerkers op de werkvloer begeleiden. Je maakt kennis met de relevante facetten van psychische diversiteit op de werkvloer. In de training maken we een complex probleem behapbaar.

Stigmatisering zorgt ervoor dat werknemers minder snel open zullen zijn. Je zal immers je verhaal niet delen als je (verwacht dat je) hierop wordt afgerekend. In de training ga je je eigen vooroordelen onderzoeken. Vooroordelen hebben is menselijk, maar je kan wel leren hoe je er op een positieve manier mee omgaat.

De training gaat over jouw rol en hoe jij om kan gaan met de mensen in jouw team / binnen jouw organisatie die psychische klachten hebben. Deze onderwerpen komen bijvoorbeeld aan bod:

  • Welk beeld heb je van mensen met psychische klachten?
  • Wat zou je kunnen doen je als je merkt dat iemand uit jouw team niet lekker in zijn of haar vel zit? Hoe maak je afwijkend gedrag bespreekbaar?
  • Wat zou je kunnen zeggen als een medewerker de laatste tijd bijvoorbeeld altijd moe op het werk komt? Of niet meer presteert zoals voorheen?
  • Wat zeg je wel of niet, hoe maak je afspraken over het werk en wat hebben medewerkers met psychische klachten nodig van hun leidinggevende?

Wat gebeurt er in de training?

Je krijgt inzicht in je eigen handelen, waardoor gesprekstechnieken beter blijven hangen en je echt anders naar mensen leert kijken. Vanuit je eigen praktijk ga je in gesprek over de complexe dynamiek van psychische diversiteit op de werkvloer. Naast concrete do’s en don’ts van inclusief leiderschap ervaar je de kracht van contact en aandacht als belangrijke managementtools.

Met praktische oefeningen word je je bewust van je eigen communicatie en gedrag én dat van je medewerker. Zo oefen je gesprekstechnieken met een gespecialiseerde trainingsacteur. Hierdoor zul je meer vertrouwen krijgen in het voeren van ogenschijnlijk complexe gesprekken. De drempel voor toekomstige gesprekken met medewerkers wordt lager.

Training Psychische diversiteit 1

Wat kan je na het volgen van deze training?

  • Weet je hoe je met compassie het gesprek aangaat.
  • Stel je de juiste vragen.
  • Heb je een visie ontwikkeld waarmee je beter bent toegerust op de complexe dynamiek van psychische diversiteit op de werkvloer.
  • Ben je je bewust van je oordelen over jezelf en anderen.
  • Als gevolg hiervan ervaar je meer gemak en ruimte in het contact met medewerkers.

Door wie wordt de training gegeven?

De training wordt gegeven door een deskundige trainer met veel ervaring op dit terrein, in samenwerking met een trainingsacteur waarmee je bijvoorbeeld de praktische oefeningen doet.

Hoeveel kost de training?

De kosten voor deze training bedragen normaal € 2.790 excl. btw voor de gehele dag, voor een groep van 8 à 12 deelnemers. De training vindt op jouw locatie plaats.

Soms geven we ook gratis trainingen in het Huis van de Gezondheid in Amersfoort. Bekijk hier of er gratis plekken zijn.

Waar kan ik me opgeven?

Neem contact op voor meer informatie en het aanmelden voor deze training met Thomas Pruijsen: thomas.pruijsen@wijzijnmind.nl, +31 6 30 46 70 36. 

Een mentaal fit bedrijf

Op zoek naar meer mogelijkheden om je bedrijf mentaal fit te maken of om MIND te steunen zodat we meer bedrijven en werknemers kunnen helpen? 

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.