Als je naaste psychische klachten heeft

1458-Familie%20vrienden%20samen%20arm%20in%20arm%20pixabay2%20600%20-%20400

Heb jij iemand in je familie of vriendenkring die te maken heeft met psychische klachten? Hier vind je informatie, advies en tips.

Informatie over psychische klachten

In gesprek met je naaste over zijn of haar klachten

Wil je met je naaste praten over zijn of haar klachten maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Een paar tips:

  • Houd je woordkeuze neutraal en zorg ervoor dat je geen waardeoordeel geeft. Mensen die zich beoordeeld voelen gaan in de verdediging en dan is het lastig om een goed gesprek te voeren. Praat bijboorbeeld over slaapproblemen of stress of concentratieproblemen in plaats van ‘je bent in de war’.
  • In een gesprek merk je soms dat mensen het vervelend vinden als je bepaalde termen of  namen van aandoeningen gebruikt. Benoem signalen die je kunt opmerken en sluit aan bij de woorden die degene met wie je praat zelf gebruikt.

Naar de huisarts

Als naaste van iemand met psychische klachten kun je zelf ook te maken krijgen met problemen, zoals lichamelijke of spanningsgerelateerde klachten. Hierover kun je met de huisarts overleggen. Deze zoekt naar de beste behandeling voor je klachten. De praktijkondersteuner (POH GGz) kan je in een paar gesprekken helpen uit te zoeken wat er aan de hand is en geeft handreikingen hoe je problemen aan kunt pakken.​ Meer weten? Lees Naar de huisarts.

Ondersteuning

Als mantelzorger kun je vaak ook wel ondersteuning gebruiken. Gelukkig is die er op veel plekken ook:

  • Binnen elke gemeente kun je ondersteuning aanvragen via de mantelzorgorganisatie of via het WMO-loket.
  • Er zijn verschillende landelijke, regionale en lokale organisaties van en voor mensen met psychische problemen en hun naasten, waar je terecht kunt voor informatie, steun, (lotgenoten)contact en advies. In de MIND-atlas zie je welke organisaties er bij jou in de buurt zijn.
  • Wil je met iemand praten, ben je op zoek naar advies of heb je direct hulp nodig?  Korrelatie en verschillende cliënt- en familieorganisaties kunnen je helpen. Lees meer op de Help mij-pagina.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt samen met je naaste bespreken wat je kunt doen om te helpen. Soms is een luisterend oor al een goede start. Een crisiskaart is een document waarin iemand met psychische klachten kan aangeven hoe hij geholpen wil worden in een crisissituatie. Andere vormen om afspraken vast te leggen zijn signaleringsplannen en de Triadekaart.

Meer thema's