Wat is Blue Monday? Onzin of niet?

Blue monday run Roden 2023 foto eric van nieuwland 213050

Wat is Blue Monday?

De derde maandag van januari zou de dag zijn dat de meeste mensen zich somber voelen. Deze dag is als marketingstunt verzonnen door de Britse psycholoog Cliff Arnall, en is niet op wetenschap gebaseerd. Een reisbureau gaf Arnall de opdracht, zodat zij meer zonvakanties konden verkopen in de donkere wintermaanden.

Het Engelse woord 'blue' kan je vertalen als 'neerslachtig'. Daarmee wordt bedoeld dat je nergens zin in hebt en je in een sombere stemming bent. In Nederland wordt ook wel eens van depri-maandag gesproken als ze verwijzen naar Blue Monday. 

Blue Monday klinkt plausibel – omdat de feestdagen achter de rug zijn, het nog lang duurt voordat de zon weer tevoorschijn komt, goede voornemens alweer vergeten zijn, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Mensen moeten het onbehagen van Blue Monday niet gaan verwarren met het leed van een echte depressie.

MIND-psycholoog Jean-Pierre van de Ven

De 'formule' van Blue Monday volgens Arnall

Volgens Arnall zou de maandag van de een-na-laatste week van januari de meest somberste dag zijn omdat:

  • Goede voornemens zijn mislukt
  • Vakanties en feestdagen lijken ver weg. 
  • De dagen in januari zijn nog erg donker. 
  • Maandag is voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

Je somber voelen op deze dag moet je dus niet verwarren met een echte depressie.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Somberheid is een tijdelijk gevoel van droefheid, misschien veroorzaakt door iets specifieks, zoals een teleurstelling of een slechte dag. Het kan ook gewoon een reactie zijn op stress of vermoeidheid. Somberheid gaat meestal vanzelf over, vooral als je jezelf wat tijd gunt om te herstellen. Het is normaal en menselijk om af en toe somber te zijn, maar als dat gevoel lang aanhoudt en je dagelijks leven beïnvloedt, is het belangrijk daar om aandacht aan te besteden en hulp te zoeken.

Een depressie is als een donkere wolk die lang blijft hangen en ervoor zorgt dat je je niet of nauwelijks blij en energiek voelt. Het is meer dan alleen maar verdrietig zijn. Het kan invloed hebben op hoe je denkt, je voelt en hoe je dagelijkse dingen doet. Mensen met een depressie voelen zich vaak moe, hebben weinig interesse in dingen die ze normaal leuk vinden en vinden het moeilijk om zich te concentreren. Het is als een zware last die op je rust en moeilijk weggaat. Maar net zoals bij andere ziekten, is er hulp beschikbaar om mensen te helpen zich beter te voelen.

Winterdepressie

Dat één specifieke dag in het jaar iedereen zich somberder voelt dan alle andere dagen is onzin. Maar dat je je tijdens een bepaald seizoen minder goed voelt bestaat wel. Voel je je somberder in de winter, dan kan je last hebben van een winterdepressie of winterdip

Het ontstaan van een winterdepressie komt waarschijnlijk doordat er minder zonlicht is. Sommige mensen kunnen zich niet goed aanpassen aan de veranderende hoeveelheid licht. Het hormoon melatonine, dat 's nachts wordt aangemaakt, speelt hierin waarschijnlijk een grote rol. Tijdens de ochtend, onder de invloed van licht, hoort de aanmaak van melatonine onderdrukt te worden en dit lijkt niet altijd goed te gaan. Waardoor je meer melatonine aanmaakt, waardoor je je slaperiger voelt. 

Ook de vermindering van vitamine D, dat we voornamelijk uit zonlicht halen, kan invloed hebben op je stemming, geheugen, slaap en eetlust. 

MIND Blue Monday Run

MIND vraagt elk jaar met Blue Monday aandacht voor de ernst van depressies. Er is al veel aandacht voor Blue Monday in de media en bij het Nederlands publiek en daarom grijpen wij deze dag aan om mensen erop te wijzen dat je een echte depressie serieus moet nemen en dat je erover moet praten als je er last van hebt. Of dit nu beginnende klachten zijn of je al diep in een depressie zit. 

Met de MIND Blue Monday Run organiseren honderden mensen door het hele land hardloop- of wandelevenementen om aandacht te vragen voor depressie en geld op te halen voor MIND. Op deze manier kunnen we meer doen aan preventie en voorlichting rondom somberheid en depressie. 

Wil jij ook iets betekenen voor mensen met een depressie? Doe dan 15 januari 2024 mee met de MIND Blue Monday Run. 

Voel jij je somber?

Voel jij je somber? Of heb je last van een depressie? Bij ons kun je terecht voor onder meer informatie, advies en lotgenotencontact.