Huisarts en medicijnen, wat moet je weten?

Medicijnen in kast 123rtf 600 - 400

Stelt je huisarts (of andere behandelaar) voor om je psychische klachten te behandelen met medicatie (psychofarmaca)? Of wil je zelf graag medicijnen gaan gebruiken bij psychische klachten? Weet wat je gaat gebruiken voordat je begint en maak een bewuste keuze voor de therapie.

Wat kun je met je huisarts bespreken?

 1. Informeer naar alle medicijnen die voor jou een optie kunnen zijn om te gaan gebruiken.
 2. Zorg dat je informatie krijgt over de werking en bijwerkingen van de medicatie, zoals:
  • Wanneer gaat het middel werken? Soms duurt dat enige dagen tot enkele weken.
  • Wat doe je totdat het medicijn gaat werken?
  • Welke verschijnselen / symptomen kun je verwachten als je start met  innemen?
  • Wat zijn de bijwerkingen op de korte en lange termijn?
  • Wat betekenen deze bijwerkingen voor jouw kwaliteit van leven? Wat zijn de voors en tegens?
  • Hoe lang moet je het medicijn gebruiken?
 3. Heb je dit medicijn al eerder gebruikt? Vertel je huisarts over je ervaringen.
 4. Als je al medicatie gebruikt, check dan of je huisarts een compleet overzicht heeft. Neem je medicijnen mee naar de huisarts. Ook bepaalde voedingssupplementen en kruiden kunnen invloed hebben op medicatie.
 5. Zorg dat je goed weet waar je aan begint. Sommige middelen kunnen een (lichamelijke) afhankelijkheid veroorzaken waardoor het lastig is om af te bouwen in de toekomst. Dat kan bijvoorbeeld voor slaap- en kalmeringsmiddelen en anti-depressiva gelden. Vraag hier naar voordat je start met innemen. Bespreek direct aan het begin met de huisarts hoe je in de toekomst kunt afbouwen van deze medicijnen.
 6. Als je een verslaving hebt aan bijvoorbeeld alcohol of drugs, is het belangrijk om met je huisarts te bespreken hoe je hiermee om moet gaan in combinatie met medicijnen.
 7. Vraag je huisarts of er naast medicijnen ook een andere behandeling nodig of mogelijk is. Medicatie helpt vaak alleen als bestrijding van symptomen en lost de oorzaak niet altijd op. Het kan je wel helpen de symptomen beter te hanteren.
 8. Bedenk dat de huisarts voor specifieke therapie en medicatie zal doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psychiater. Het gaat dan meestal om matige of ernstige psychiatrische klachten.
 9. Als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft is het belangrijk om dit aan te geven omdat bepaalde medicijnen gevolgen kunnen hebben voor jou en/of je baby.
 10. Vraag naar de kosten van medicatie: hiervoor geldt het verplicht eigen risico.
Meer thema's