Psychologie Magazine en MIND slaan handen ineen voor themanummer over psychische problemen

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Vrijwel iedereen krijgt weleens te maken met psychische klachten, maar meestal houden we onze kwetsbaarheden, worstelingen en rare trekjes verborgen. Dit blijk uit onderzoek van Psychologie Magazine onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking.

In een bijzonder themanummer, waarvoor Psychologie Magazine samenwerking zocht met MIND, laat het magazine zien dat het tijd is voor een andere kijk op psychische kwetsbaarheden: iedereen heeft aanleg voor angst, depressie of zelfs psychose in zich en dat hoeft niet alleen maar belemmerend te zijn. Zes bekende Nederlanders, onder wie Filemon Wesselink, Sofie van den Enk en Herman Koch vertellen open over hun paniekaanvallen, eetstoornis, autisme, depressie en burn-out. Daarnaast is er ruimte voor verhalen en verdiepende interviews met andere mensen die te maken hebben met psychische problemen.

Een paar opvallende onderzoeksresultaten:

* Slechts 4% van de Nederlanders zegt geen enkele psychische klacht uit de checklist van Psychologie Magazine te herkennen (vooral mannen van boven de 65 met een middelbare beroepsopleiding)

* Een derde van de Nederlanders bezocht een psycholoog (en ruim twee derde denkt baat te hebben bij gesprekken met een psycholoog of coach)

* Hoewel we vrij makkelijk vertellen over ons bezoek aan een psycholoog, praten we nauwelijks over de redenen waaróm we hulp zoeken

* Meer dan een derde verzweeg hoe hij zich echt voelde, uit angst erom veroordeeld te worden

* Meer dan de helft van de mensen die niet vertelde over zijn psychische klachten, vindt dat hij deze zelf moet oplossen

Kortom: iedereen heeft wel iets. Ook mensen die bekend of succesvol zijn in het dagelijks leven.

Nieuwe trend

De resultaten van het Psychologie Magazine onderzoek sluiten aan bij andere grote bevolkingsonderzoeken en een nieuwe trend in de psychiatrie: we moeten af van het onderscheid tussen ‘gek’ en normaal. Psychische klachten bestaan in allerlei gradaties en fluctueren van moment tot moment. Iedereen heeft kwetsbaarheden én krachten. Psychologie Magazine en MIND vinden het belangrijk om informatie en hulp te bieden aan iedereen die te maken krijgt met psychische problemen, zodat klachten die ontstaan niet verergeren. In het feature-artikel wordt onder meer een hulpverlener van MIND Korrelatie geïnterviewd over de manier waarop zij mensen helpen zelf aan de slag te gaan met problemen en zelf hulp te zoeken als het echt niet gaat. Op diverse plekken in het magazine en online wordt verwezen naar de hulpverlening van MIND Korrelatie.

Meepraten op social media? #iedereenheeftweliets