Heb ik wel echt autisme?

Mijn leven zit vol uitdagingen, maar toch weet ik mezelf te vinden en mezelf te accepteren. Na jaren afvragen wat er "mis" met me was, ben ik er in 2020 eindelijk achtergekomen waardoor ik soms buiten de groep viel en waar mijn gedrag vandaan kwam. "Je hebt autisme" is wat mijn therapeut destijds zei. Stiekem wist ik dat al even, maar het was fijn om mijn vermoedens bevestigd te hebben.

In het begin moest ik wel wennen aan mijn diagnose. Ik voelde me anders en wist niet goed hoe ik met autisme om moest gaan. Na een tijdje begon ik mezelf te accepteren en maakte in een Instagram account over mijn autisme (@amazingautie_) waar ik inmiddels al ruim 1000 volgers op heb. Ik krijg regelmatig berichtjes en reacties van mensen die zich in mij herkennen. Ik vind het fijn dat ik op deze manier iets voor anderen kan betekenen. Inmiddels voel ik me niet echt meer anders, maar nog steeds weet ik niet goed hoe om te gaan met autisme, en dan specifiek het omgaan met prikkels en prikkels beter verwerken.

In januari 2023 kreeg ik een diagnose die soms wat op autisme lijkt; PTSS. Deze twee diagnoses in combinatie met autisme zijn soms lastig. De combinatie autisme en PTSS komt vaker voor. In het begin was er nog twijfel over mijn autisme, omdat de klachten van PTSS en autisme vaak overeen komen. Na nogmaals onderzocht te zijn, is het duidelijk geworden dat ik een combinatie van autisme en PTSS heb. Bij overprikkeling lijkt mijn PTSS wat meer naar voren te komen en heb ik er dus meer last van. Soms is het juist tegenovergesteld, als ik overprikkeld ben kan ik soms ook ondergevoelig raken en dus helemaal niets, of vrij weinig, meer meekrijgen van wat er intern gebeurt qua herinneringen of gedachten. 

Na een aantal jaar ben ik er inmiddels achtergekomen dat het voor mij geen zin heeft om net te doen alsof er niets aan de hand is. Het hoort nou eenmaal bij mij. Het is vervelend en belastend, maar het is er gewoon, dus is het voor mij niet anders dan de situatie te accepteren zoals hij is. Dat lukt niet zo vaak. Daarom is er nog veel winst te behalen, maar dat komt allemaal wel. Stap 1 is gezet: me bewust zijn van wat er speelt en het niet verbergen. 

Connect Portaal

05Esther maakt gebruik van het Connect portaal.

Meld je direct aan om contact op te nemen
Meer ervaringsverhalen