Hercules vs het onderwijssysteem

YouTube videos worden niet getoond omdat je marketing cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.
de probleemleerling

Hercules versus het onderwijssysteem [Schrijver Eduard Poot komt op met cape] Kom ik nou echt opzetten met zon maffe cape kun je jezelf afvragen. Hoewel een de oudheid een cape een beeld van adel, macht of geestelijkheid was, is het tegenwoordig een teken van superhelden, Dracula uitgezonderd. Inmiddels is de quote not all superheroes wear capes ook bekend daarom doe ik hem ook weer af. 

Een van de grootste en sterkste helden uit de Griekse mythologie is Hercules. Ondanks zijn faam, kracht en denkvermogen heeft hij ook een beperking. Die is zelfs te vinden in zijn naam. De naam Hercules is eigenlijk de Romeinse vervorming van de Griekse variant Herakles. Hera was de naam van een godin die een clash had op Hercules. Net als dat dyslexie een Grieks woord is wat “beperkt woord” betekend, zegt is de naam van deze held net zo veelzeggend. 

De oppergod Zeus was de vader van Hercules. Een goed voorbeeld zou je hopen, maar de Grieken gaven hun goden wel erg veel menselijk trekjes. Voornamelijk slechte menselijke trekjes zoals jaloezie, afgunst en wellustigheid. Zeus ging zoveel vreemd dat als hij vandaag had bestaan, hij bovenaan de #metoo lijst zou staan. Als oppergod vond hij, niet allen andere godinnen interessant, maar ook menselijke vrouwen. Net als veel andere goden trouwens. Hera was zijn officiële vrouw en ze was hier niet gediend. Daarom vermomde Zeus zich graag of liet hij de vrouwen zich vermommen. 

Toch waren de goden ook erg trots, dus op het moment dat hij de moeder van Hercules zwanger had gemaakt, durfde hij te beweren dat er een grote koning onder de mensen geboren zou worden. Daarmee had hij zijn mond weer voorbij gepraat. Verder bleef hij als vader wel erg afzijdig bij de opvoeding van zijn zoon. Nu hadden de Grieken voor elke taak wel een god. Hera ging snel naar de god van de geboorte, de komende moeder van Heracles zou namelijk een twee-eiige tweeling krijgen. Eentje van haar man en Heracles. Alleen de eerste zoon zou de koning kunnen opvolgen, dus daar werd Heracles voor gepasseerd. Hier bleef het niet bij. Vlak na de geboorte stuurde de godin aan wie hij zijn naam te danken, twee giftige slangen naar zijn wiegje. Daar zou Hercules echter mee spelen en ze per ongelijk fijn knijpen. 

Misschien dat ik die dreiging goed vol, omdat ik als kind bronchitis had en nauwelijks kon ademen. Op later leeftijd maakte Hera hem waanzinnig, denk aan een psychose, waardoor hij zijn eerste vrouw en kinderen vermoorde. Hierna zou hij aan de wraakgodinnen, beter bekend als furiën, worden uitgeleverd. Om hieraan te ontsnappen moest hij twaalf jaar als slaaf voor koning Eurystheus dienen. Deze koning was maar een bange poepert, die maar al te graag van de held af was. Alle doorzettingsvermogen en moed die Hercules had ontbrak bij Eurystheus. Daarom verzon hij twaalf taken, beter bekend als de twaalf werken voor Hercules. Dit waren onmogelijke taken, maar Hercules was een halfgod en dus lukte het hem toch om die werken te volbrengen. Een van de taken was de helhond Cerberus, die de hel bewaakte naar het paleis brengen. Zodra Hercules hem meebracht had Eurystheus zich al verborgen. Na de dood van Hercules, jaren later, achtervolgde de koning de nieuwe vrouw en kinderen van Hercules, zonder succes want hij werd zelf vermoord. 

Wat is nu het verband tussen mijn boek en deze introductie. Hercules word vooral beperkt door andere. Allereerst het bovennatuurlijk Hera plaatst uit jaloezie obstakels op zijn weg. Zoals met een beperking het systeem van het hedendaagse onderwijs ook leren lastig word gemaakt, alleen omdat het onderwijs probleemgerichte verslagen wil zien en een dyslext oplossingsgericht werkt. Kortom we schrijven vanuit de oplossing naar het probleem, terwijl de gemiddelde student natuurlijk andersom werkt. Hera staat symbool voor het onderwijssysteem dat jaloers is op het oplossingsgerichte vermogen van een dyslext. Koning Eurystheus is onzeker en bang. Dit is een probleem waar docenten ook last van kunnen hebben. Een docent die streng is, die is vaak ook duidelijk. Een docent die lief, maar vaag is zorgt vaak voor problemen. De bekende quote: zo bedoelde ik het niet, past bij deze docent. Eigen onkunde leid tot problemen, die de docent de student op het bord schuift. Liever een nieuwe onmogelijke taak verzinnen dan de problemen oplossen. 

Ondanks de onmogelijk taken gaf Hercules niet op. Dat is precies waar dit verhaal om gaat. Doorzettingsvermogen. Iemand met dyslexie is vaak twee keer zoveel tijd als een ander kwijt aan huiswerk, met een verkeerde docent krijgt hij of zij alleen maar onmogelijke taken net als Hercules. Na zijn dood werd Hercules, in tegenstelling tot alle andere mensen niet verbannen naar de onderwereld. De held mocht tussen de goden leven, een mooi einde na een tragisch leven. Het woord idool komt vanuit het Griekse woord eidolon, wat beeld betekend. Dit heeft zijn intrede gedaan in de rest van de wereld door beelden van zowel mythologische figuren als bestaande bekende personen. Mijn doel is om een naam als schrijver en activist voor creatief onderwijs op te doen. Een idool te worden dus, de hedendaagse Hercules van de lage landen. Net als Hercules vroeg ik niet om deze taak. Het is door de goden en door de bevelhebbers zo gestuurd. Nu we toch bezig zijn met vertalen uit het Grieks, Symboliek is een Grieks woord voor: samenbrengen.

Connect Portaal

pootos maakt gebruik van het Connect portaal.

Meld je direct aan om contact op te nemen
Meer ervaringsverhalen