Update: Mijn broer Wally is op 2 april 2022 om 01:59 uur overleden

Update: Mijn broer Wally is op 2 april 2022 om 01:59 uur overleden. Moge God zijn ziel hebben.

 

Vele dromen heb ik kunnen waarmaken. Reizen naar verschillende continenten, doorstuderen op latere leeftijd, een gelukkig gezin stichten en onderhouden door van mijn hobby mijn werk te maken. Het leven is mij zeker goedgezind. Het hebben van een gezond stel hersenen heeft daar uiteraard bij geholpen, al wil mijn moeder mij soms voor gek verklaren wanneer ik wéér een activiteit van mijn #bucketlist doorstreep. 😁 

 

Een fractie van mijn ervaringen en/of bestaan, het was mijn oudste broer Abdelouali, roepnaam Wally, (1972-2022) helaas niet gegund. Op zijn 28ste werd bij hem #schizofrenie geconstateerd. Op zich redelijk goed te behandelen met medicatie, met een weldadige omgeving en door onthouding van (soft) drugs. Nou, het was net alsof de duvel ermee speelde. En het stemmetje van de duvel dwong hem in het jaar 2000 ook nog om een zelfmoordpoging te doen... 'godzijdank' heeft hij dit overleefd. Hij hield hier een partiële dwarslaesie aan over, kon hij sindsdien niet meer lopen en droeg hij een katheter. Door het gebruik van het katheter en overmatig roken/blowen is bij hem in augustus 2021 ook nog eens invasieve blaaskanker geconstateerd. Hij wilde zich niet laten behandelen. De chirurg verwachtte dat hij 2021 niet zou overleven.

 

Kun je begrijpen dat over de jaren heen de kwalificatie 'godzijdank' in zijn geval bij mij uiteenlopende emoties en gedachten heeft opgeroepen?

 

Wally woonde ruim zeventien jaar in een begeleid wonen instelling. Onwijs lieve mensen die het hart op de goede plek hebben en die hem de beste zorg boden die hij nodig had. Het was afwachten wanneer hij niet meer voor zichzelf kon zorgen en dat hij naar een hospice zou gaan verhuizen. Na drie weken in een hospice overleed hij op 2 april 2022 (eerste dag van de maand Ramadan). 😔 Waarom vertel ik dit verhaal? Misschien is het Wally wel geweest die met zijn ellende mij de ogen telkens opende en mij telkens (raar maar waar) inspireerde om door te gaan wanneer ik anders zou zijn gestopt.

Misschien zijn het wel #hersenspinsels maar ik geloof dat het mij in ieder geval vooruit heeft gebracht. In mei 2023 vertrek ik op de fiets van Gemeente Den Haag naar #Tanger #Marokko. Er zullen vast dagen zijn wanneer ik niet voor uit te branden ben, bijvoorbeeld vanwege heimwee naar mijn vrouw en kinderen, mijn familie en naar mijn eigen bed. Of door lichamelijke ongemakken, ga zo maar door. Uiteindelijk is Wally mijn brandstof om door te fietsen.

 

Ergens fiets ik ook voor Wally de kilometers die je niet hebt kunnen fietsen. Ergens ontmoet en spreek ik onderweg de mensen die je niet hebt kunnen ontmoeten en spreken. Misschien eet ik mijn zelfgebakken eieren op een camping in Frankrijk, een simpele ervaring die je nooit hebt mogen hebben.

 

Ik weet het. Ik ben nog aan het #rouwen om je verlies.

 

Met mijn #fietstocht naar #marokko wil ik je verlies compenseren. Maar hoe dan? Het is een onmogelijke exercitie. Want niets of niemand kan je meer een mooi leven geven, iets dat ik en je naasten heel graag gunden. Het klinkt gek maar ik wil iets doen om je vergane leven zinvoller te maken.

 

Door donaties in te zamelen voor de #hersenstichting voor onderzoek naar #schizofrenie wil ik dat jouw lotgenoten en hun families na jou het beter hebben. Dat gun ik ze 100%.

 

Voor de lezers, het is onwennig om een dergelijke inzamelingsactie te beginnen en te onderhouden maar ik hoop mettertijd dat ik het in de vingers zal krijgen.

 

Met deze fietstocht wil ik geld inzamelen voor de Hersenstichting specifiek ten behoeve van onderzoek naar schizofrenie. Ik hoop op een gemiddelde donatie van 1 euro voor elke gereden kilometer, en daarmee het streven van 3.000 euro te halen. Ook al wordt het streefbedrag vóór 1 mei 2023 gehaald zal ik gedurende de fietstocht mijn ervaringen delen op #Instagram @fietsenvannederlandnaarmarokko

 

Donaties mogen naar https://gofund.me/583e2ea7. Elke gedoneerde euro wordt zeer gewaardeerd.

Ali al Hadaui

Meer ervaringsverhalen