Van dagelijks paniekaanvallen naar anderen helpen

Om meteen met de deur in huis te vallen: herstellen is mogelijk! Ook al zit je nu heel diep.

Ik weet als geen ander hoe het voelt om dagelijks last te hebben van paniekaanvallen en depressieve klachten en daarom schrijf ik ook dit bericht, om je hoop te geven.

Voor een lange tijd zag ik het leven niet meer zitten, dagelijks last van angstklachten, paniekaanvallen en een somber gevoel. Normaal leven ging gewoon niet meer. Ik ervaarde heel veel stress en heb een aantal keer gedacht: dit hoeft van mij niet meer.

Maar je krijgt nooit meer dan dat je aankunt. Soms worden we zó ver gepusht dat we bijna niet meer kunnen, maar dat is het punt dat we een doorbraak kunnen forceren.

Mijn eerste paniekaanval ontstond toen ik onder de douche stond, ik had letterlijk de doodsangst om door het doucheputje heen te spoelen. Totaal rare gedachten natuurlijk, maarja… een Mind dat ‘op hol’ geslagen is kan van alles iets angstigs maken. Dit was ook gelijk het moment dat ik realiseerde: dit kan zo niet langer.

Vele paniekaanvallen volgde, met daarbij veel stress van het werk en mijn sociale omgeving. Ik wist dat er verandering nodig was, maar het was zo moeilijk om die verandering teweeg te brengen. Want ik dacht: “wat zullen anderen van mij vinden?” Of “komt het ooit nog wel goed”.

Dit resulteerde in af en toe zieken melden op het werk en met af en toe betere momenten, maar in grotere lijnen ging het gewoon steeds slechter. Ik luisterde niet meer naar mijn gevoel en ging toch onbewust dingen doen die mij juist slechter maakte. Op een gegeven moment durfde ik zelfs niet meer naar de supermarkt omdat ik bang was dat ik ook daar een paniekaanval zou krijgen. 

Vele therapiesessies volgde en van alle coaches en therapeuten heb ik iets kunnen leren. Ik ben er echt van overtuigd dat als we blijven zoeken, het antwoord op het juiste moment naar ons toe komt. Soms worden we tot het uiterste gedreven en is het leven ondragelijk, maar als we in beweging blijven kunnen we elke keer weer nieuwe stappen maken. Het lezen van dit verhaal is bijvoorbeeld al zo’n klein stapje.

Uiteindelijk heeft het bij mij 8 jaar geduurd voordat ik me weer helemaal ‘de oude’ voelde (alhoewel ik enorm veranderd ben natuurlijk). Dit betekent niet dat ik me 8 jaar lang heel slecht heb gevoeld, maar wel dat het voor zeker 4/5 jaar echt ondragelijk was. Daarna ging het steeds iets beter.

Op dit moment help ik nu dagelijks mensen middels mijn angst- en stresscoaching. Vergis je niet dat waar jij nu doorheen gaat enorm leerzaam is en er altijd mensen kunnen leren van jouw ervaringen en kennis. Door alleen al je verhaal te delen kun je al iemand (en jezelf) helpen.

Dus geef niet op en blijf in beweging! Er is licht aan het eind van de tunnel. Zoek gerust hulp en deel je verhaal met anderen. Ik vond het op het begin ook super spannend, maar als we in beweging blijven dan kunnen we elke keer nieuwe stapjes zetten richting ons herstel.

Ik hoop dat dit verhaal je wat meer hoop en inspiratie heeft kunnen geven. 

Hier nog enkele quotes die mij inspireerde en hoop gaven:

“Op het einde komt het altijd goed en als het niet goed komt is het nog niet het einde.”

“Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven.”

“Niets is voor altijd”

“Stel je zelf bloot aan je diepste angst; En daarna, heeft angst geen macht meer; En de angst voor vrijheid slinkt en verdwijnt; Je bent vrij.”

“Angst ontstaat als het denken terugblikt op dingen in het verleden gebeurd zijn of vooruitloopt op dingen die in de toekomst kunnen gebeuren.”

Mocht je de behoefte voelen om contact op te nemen, dan mag je me altijd mailen via mijn website of contact opnemen met MIND.

Ik wens je wijsheid, hoop en het allerbeste! Als ik het kan, dan kan jij het zeker!!

Meer ervaringsverhalen