Reactie MIND op spijtbetuiging NVvP richting LHBTIQ+ gemeenschap
Op donderdag 30 maart betuigde de NVvP tijdens haar voorjaarscongres spijt aan de LHBTIQ+ gemeenschap voor het leed dat hun is aangedaan door het pathologiseren van seksuele voorkeuren en/of genderdiversiteit in het verleden. MIND prijst de NVvP met deze stap en de erkenning die ze hiermee geeft aan mensen en hun naasten die dit betreft.
In haar ‘Statement of Regret aan de LHBTIQ+ gemeenschap’, schrijft de NVvP: “Door het pathologiseren van seksuele voorkeuren of genderdiversiteit in het verleden, ontkennen we hoe en wie iemand is, worden mensen niet gezien en hebben velen onnodig leed geleden. De impact hiervan reikt tot ver buiten de spreekkamer: zo heeft de pathologisering van seksuele- en genderdiversiteit ook bijgedragen aan het in stand houden van (rigide) normen en grenzen van mannelijkheid en vrouwelijkheid. Ook hebben mensen met seksuele- en genderdiversiteit gruwelijke behandelingen ondergaan, zoals castratie, aversietherapie, gedwongen medicamenteuze behandeling, of elektroshocktherapie. Met de inzichten en de visie van nu is dit soort denken en handelen onvoorstelbaar.Ons rekenschap gevend van deze historie van de psychiatrie, en alle ellende die hierdoor is veroorzaakt, wil de NVvP daarom vandaag spijt betuigen voor dit leed dat is aangedaan.” Het Statement is tijdens het NVvP Voorjaarscongres in ontvangst genomen door het COC en Transgender Netwerk Nederland.
Aandacht blijven houden voor de strijd tegen stigmatisering
MIND herkent het genoemde leed dat is ontstaan bij mensen én hun naasten die dit betreft. Wij prijzen de NVvP dat ze met dit statement naar voren treedt. We kunnen ons voorstellen dat dit voor de betrokkenen van grote waarde is. Het statement geeft ook aan hoe belangrijk het is en blijft om aandacht te hebben voor de strijd tegen stigmatisering en onheuse bejegening van mensen. We herkennen ons in deze missie, waar ook MIND zich volledig voor blijft inzetten.
Niet alleen in het verleden, maar ook nu en in de toekomst moeten mensen die zorg krijgen zich veilig voelen en met respect behandeld worden. Juist in de zorg moet inclusiviteit voorop staan. In alle gevallen dienen zorgverleners rekening te houden met iemands cultuur, achtergrond en identiteit. MIND zet zich in voor een samenleving waarin iedereen wordt gezien en zichzelf mag zijn. Omdat dit niet altijd en door iedereen vanzelfsprekend gebeurt, zullen we elkaar daarin blijvend een spiegel moeten voorhouden. De spijtbetuiging is een mooi begin om te laten zien dat de zorg voor iedereen die veiligheid biedt en dat met alle LHBTIQ+ mensen rekening gehouden wordt in de zorgverlening door psychiaters.
de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie) biedt hulp en advies
Wij kunnen ons voorstellen dat het Statement of Regret aan de LHBTIQ+ gemeenschap tot emoties leidt. Mensen die naar aanleiding hiervan behoefte hebben aan contact met een professionele hulpverlener kunnen (gratis en anoniem) contact opnemen met de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie) op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur via 0900-1450 of www.mindhulplijn.nl.