Het verhaal van Jacques over mindfulness
"Iedere ochtend doe ik braaf mijn mindfulness oefeningen"
Tot drie keer toe kreeg Jacques (54 jaar) een depressie. Bij de eerste keer, in 1981, was het een ware lijdensweg om geschikte hulp te vinden.
Een jarenlange zoektocht volgde: van de ene naar de andere psycholoog, van studentenpraatgroep naar Rationele Emotieve Therapie. Van alles probeerde hij, maar echt passende hulp vond hij niet. De zoektocht duurde zes jaar, tot hij een intensieve poliklinische dagbehandeling onderging. “Dat heeft echt geholpen”, zegt hij meer dan vijfentwintig jaar later. Toch heeft hij daarna nog twee depressies gehad, maar die waren van relatief korte duur.
In 2007, na de derde depressie, heeft hij een achtweekse training mindfulness gevolgd. Jacques heeft daar geleerd de signalen te herkennen die zouden kunnen leiden tot een depressie. Hij kan nu beter omgaan met de angst voor een nieuwe depressie. Ook weet hij wat hij moet doen om niet weer af te zakken in het zwarte gat dat depressie heet.
Mindfulness als graadmeter
"Iedere ochtend doe ik braaf mijn mindfulness oefeningen. Het is een moment waarop ik stil sta bij mezelf, even de ‘stand’ opneem waarin ik verkeer. Veel mensen zien mindfulness als zweverig, maar dat is het voor mij beslist niet! Ik ben daar ook te nuchter voor. Voor mij is het een soort graadmeter waarop ik kan zien hoe ik in mijn vel zit. Ben ik tijdens de oefeningen snel afgeleid, dwalen mijn gedachten vaak af, dan weet ik dat ik te veel aan mijn hoofd heb. Tijd om maatregelen te nemen en het een beetje rustiger aan te doen. Vanavond op de bank televisie kijken of een tijdschrift lezen in plaats van stukken door te nemen voor m’n werk. Dankzij mindfulness luister ik beter naar mijn lichaam en bewaak ik mijn grenzen. Het is een soort scan: ‘Hoe zit ik in m’n vel?
Drie depressies
"Ik heb drie depressies gehad. De eerste was in 1981. Mijn vader was twee jaar daarvoor, na een afschuwelijk ziekbed, overleden. Daarna had ik moeite om nog van het leven te genieten. Ik heb me toen vol op mijn studie geworpen. Tegelijkertijd werd ik steeds somberder. Ik kreeg negatieve gedachtes over de wereld en mezelf: ‘Wat doet het er allemaal toe?’; ‘Alles leidt tot de dood'; ‘Waar doe ik het allemaal voor?’; ‘Eigenlijk stel ik niets voor’. Het werd steeds erger. Ik kreeg ook last van hyperventilatie, werd extreem bang, vooral om de controle over mezelf te verliezen.
Ontstaan depressie
"Ik heb nu duidelijk inzicht in de oorzaken van mijn depressies. Natuurlijk heb ik er aanleg voor, maar bij mij ging het steeds mis als er in een periode van extreem hard werken iets emotioneels gebeurde, bijvoorbeeld het overlijden van een vriend of familielid. Er knapte dan iets. Ik ben een perfectionist, pak alles aan en presteren zit in mijn aard. Ik ben de jongste van tien kinderen en ik heb altijd moeten vechten om gezien te worden. Mezelf zichtbaar maken, daar was ik constant mee bezig. Dat zal er ook aan bijgedragen hebben dat ik altijd alles moest van mezelf. Ik stel veel en veel te hoge eisen, vooral aan mezelf."
"Ik ben ontzettend blij dat ik de training mindfulness heb gevolgd. Ik ga ook naar de terugkombijeenkomsten en doe bijna iedere dag trouw mijn oefeningen. Het heeft me zoveel verder geholpen. Ik heb geen depressie meer gehad, met de angst om er een te krijgen kan ik beter omgaan, vooral ook dankzij de maandelijkse terugkombijeenkomsten. Ik ben er heilig van overtuigd dat mindfulness preventief kan werken. Preventieve gezondheidszorg is ongelooflijk belangrijk en bespaart de samenleving heel veel geld. Daar zijn de deskundigen het over eens. Waarom doen we in Nederland massaal preventieve onderzoeken naar baarmoederhalskanker en niet naar psychische problemen? Eigenlijk zou mindfulness voor heel veel mensen goed zijn."
Direct contact met een hulpverlener
Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie). Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.