Oorzaken misofonie

Appel eetstoornis misofonie Pixabay

Wat is de oorzaak van misofonie?

Waarom misofonie precies ontstaat is nog onduidelijk. Het lijkt er wel op dat misofonie vaak ontstaat op jonge leeftijd, aan het begin van de puberteit. 

Bij misofonie wordt in het brein een koppeling gemaakt tussen het geluid en de negatieve gevoelens. Dus wanneer iemand met misofonie het geluid hoort, ontstaat een reflex dat de walging of woede oproept. Waarom die koppeling gemaakt wordt is onduidelijk. 

Wanneer mensen met misofonie wordt gevraagd wanneer zij denken dat de misofonie ontstond, noemen zij vaak een herinnering van geluiden aan de eettafel. Zoals het smakken of slikken van een gezinslid. Maar lang niet iedereen die zich ergert aan dit soort geluiden ontwikkelt misofonie. Er wordt daarom onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld erfelijke factoren die een rol kunnen spelen.

Het volume van het geluid dat negatieve emoties oproept heeft geen invloed op de reactie. De misofoniereactie komt voornamelijk door het specifieke patroon of door de betekenis voor de persoon. 

Persoonlijke hulp of advies nodig?

Onze hulpverlener bij MIND Korrelatie kunnen samen met jou kijken hoe misofonie bij jou uitgelokt wordt en hoe je vervolg stappen kunt nemen. Of heb je een naaste met misofonie en ben je op zoek naar advies. Ook dan kan je contact opnemen. Deze dienst is helemaal gratis en anoniem. 

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.