Hulpmiddelen bij samen beslissen

samen beslissen 2

Een goede behandeling kies je in samenspraak met je hulpverlener en je naasten. Dit heet ‘samen beslissen’. Samen beslissen is echt niet overal vanzelfsprekend, blijkt uit een peiling onder 880 leden van het MIND ggz-panel. 88% geeft aan dat het belangrijk is om samen te beslissen over de zorg, terwijl ruim 46% nog nooit expliciet met zijn of haar behandelaar hierover heeft gesproken.

Om keuzes voor een bepaalde behandeling goed in zicht te krijgen voor cliënten en naasten, zijn keuzehulpen van groot belang. Keuzehulpen bieden informatie over de behandelmogelijkheden en verkleinen zo de kennisvoorsprong van zorgprofessionals ten opzichte van cliënten en naasten. 

Wat vind je in de toolkit 'Samen beslissen'?

MIND ontwikkelde samen met Akwa ggz verschillende keuzekaarten: Toolkits Samen beslissen. Hier kan je aanbevolen hulpmiddelen en behandelingen vinden voor verschillende aandoeningen. Het gaat om hulpmiddelen:

  • waar je zelf mee aan de slag kunt, 
  • psychologische behandelingen, 
  • behandelingen met medicatie,
  • hulpmiddelen voor herstel en terugkeer naar werk.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Toolkits voor de volgende aandoeningen

Het format samen beslissen bij bipolaire stoornissen is ontwikkeld in samenwerking met het Trimbos Instituut. De keuzekaarten en de Toolkit Samen Beslissen bij een bipolaire stoornis zijn gemaakt in opdracht van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz (Nu Akwa GGZ).

Toolkit Samen Beslissen bij een depressie is ontwikkeld in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen, als onderdeel van het project I-shared.

Toolkit Samen Beslissen bij alcoholproblemen is ontwikkeld in samenwerking met Stichting Het Zwarte Gat.

De toolkit Samen Beslissen bij angstklachten en angststoornissen is ontwikkeld in samenwerking met ADF stichting.

De toolkit Samen Beslissen bij ADHD voor volwassenen is ontwikkeld in samenwerking met Impuls & Woortblind.

De toolkit Samen Beslissen bij persoonlijkheidsstoornissen is ontwikkeld in samenwerking met Stichting Borderline en Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen - Triade Cluster C. 

Deze toolkit is gemaakt door MIND. Naast de toolkit vind je diverse casussen uit de praktijk.

Meer projecten